Gode erstatninger for melk, gluten og sukker

Når man begynner på en diett uten melk, gluten og sukker er det stor utfordring å finne ut av hvilke produkter man kan bruke. Noen produkter som er glutenfrie inneholder melk, noen produkter som er melkefrie inneholder gluten og veldig mange produkter inneholder sukker.
Her er en liste som vil bli oppdatert med jevne mellomrom. 
Se også  Harryhandle i Sverige, fint for lommeboka Utvalget av gluten og melkefrie varer er ofte større i Sverige. Jeg har laget en oversikt over det jeg pleier å handle inn når jeg harryhandler:

Alternativer til melk:
Melk: Rismelk, Soyamelk, Mandelmelk, Havremelk tåles av noen, dersom den er glutenfri. Det finnes også melk tilsatt smak, som jordbær og sjokolade. Å lage nøttemelk selv er ikke vanskelig. Du trenger bare en god blender og nøttemelkpose eller et rent oppvaskhåndkle til å sile massen gjennom. Jeg lager mandelmelk og søter den litt med iHerbs Stevia Vanilla Creme. Noen få dråper er nok.
Smør/margarin: Blå soft margarin eller solsikkemargarin, Nutana (den inneholder ikke transfett) Personlig holder jeg meg unna alt som heter margarin. Skal jeg steke eller bake, bruker jeg mest kokosolje eller olivenolje. Rapskokos er også et fint alternativ ved melkefri baking. 
Stekemargarin: Melange melkefri margarin, Rapskokos, olivenolje eller  kokosolje til steking. 
Fløte: Tykk kokosmelk (dvs helfet kokosmelk, og kun det faste som er i toppen av kokosmelkboksen), Alpro-soya fløte, Risfløte fra RiceDream, Oatly Imat havrefløte, Det finnes også vispbare soyafløter men de smaker veldig soya syns jeg. Det finnes noen steder kokosfløte fra merket So Delicios. Disse produktene er fantastiske.
Is: Soya-is, Oatly-is(havre), Ris-is. Disse inneholder endel sukker. Frukt-is som Lollipop er også melkefri, men inneholder sukker. Eller lag is selv av frossen banan. Jeg har endel oppskrifter på bloggen.
Yoghurt: Alpro-Soya er nok det beste alternativet, men det finnes også havreyoghurter og andre typer soyayoghurter på helsekosten. Du kan også lage yoghurt selv. 
Sjokoladepålegg: Sjokade er melkefri, men inneholder sukker, First Price sitt nøttesjokoladepålegg er også melkefri, men inneholder mye sukker. iHerb har nøttesjokoladepålegg som er kjempegode.(inneholder rårørsukker, og i mindre mengde enn det vi får kjøpt her) Se på listen min over iHerbfavoritter.
Rømme: Tofutti sour supreme eller lag syrnet kokosmelk med probiotikakapsler.
Ost: Soyaoster fra Tofutti, cheddar og mozarella,det finnes også smøreoster av soya. Ostene er ingen höjdare her i huset, så jeg er stadig på jakt etter en god erstatning. Du kan også lage ost av squash og gelatin. Helt sant!
Meny har skiveoster som skal smake helt greit, men jeg har ikke prøvd disse selv.

Glutenfrie alternativer
Det finnes mange typer melmikser og meltyper man kan bruke istedenfor glutenholdig mel som er hvete, bygg, rug og havre (dyrket på steder med forurensing av glutenholdige korntyper)

Rismel, både hvitt rismel og fullkornsrismel der alle bestander av riskornet er med.
Maismel
Mandelmel
Kokosmel
Havre (naturlig glutenfritt finnes og tåles av mange, men ikke alle)
Sorghum
Kikermel (kalles gabanza eller gramflour på engelsk)
Fava (mel av en bønnetype)
Tapioka
Bokhvetemel
Potetmel
Teff
Kastanjemel
Quinoamel
Amaranthmel
Hirsemel
Soyamel
Hampmel


Det beste er å blande ulike typer mel for å få det beste resultatet ved baking, da det er vanskelig å få bakevarer til å heve seg skikkelig uten gluten.  Mange gode oppskrifter ligger på nettet.

Men det er også mange gode ferdige melmikser:

Semper har flere mikser, vi bruker kun de som er naturlig fri for gluten. Noen av de inneholder hvetestivelse, og mange med glutenallergi eller intoleranse tåler dette dårlig. Inneholder maismel som endel reagerer på.
Finax har også flere typer, både med og uten hvetestivelse. Inneholder også maismel.
Schärs har flere mikser som alle er naturlig glutenfrie (såvidt jeg vet) Jeg anbefaler særlig Mix-B, den smaker utmerket og hever seg bra. Inneholder i stor del maismel.
Toro har kakemikser og brødmikser med og uten hvetestivelse. Maismel her også.
Cornells melblanding har jeg ikke prøvd, det skal være veldig godt, men jeg syns det er for dyrt når vi spiser mye glutenfritt brød i vårt hus.
Ellers er det mange andre typer å bestille på nett.
Jyttemel   har flere melmikser med og uten teff. Alle er naturlig glutenfri.

 Alternativer til sukkerMange forskere mener at sukker ikke har noen innvirkning på hyperaktive barn. Når jeg ser hvordan det påvirker min yngste sønn, skulle jeg ønske at disse forskerne kunne sett effekten av sukker og dermed revurdert sin forskning. 
Han blir mer impulsiv og urolig, han blir fysisk utagerende, han får kort lunte og blir aggressiv, han blir vanskelig å nå inn til og få roet ned.

Naturlige alternativer til sukker: (glykemisk indeks/blodsukkerpåvirkning i parantes)
Agavesirup (39) Inneholde mye fruktose, som kan påvirke leveren. Anbefales ikke av flere.
Bjørkesøt (xylitol) (7) Obs! Sjekk hva xylitholen er fremstilt av, hvis det er viktig for deg. Noen er framstilt av bjørk, mens andre er framstilt av mais. 
Stevia (0) Det er mange gode produkter med smakstilsetninger på iHerb.


Forslag til hva man kan ta med til avslutninger, arrangementer osv...

 Innimellom er det avslutninger eller andre sammenkomster der man skal ha med mat.
Her er noen forslag til hva man kan ha med seg til slike avslutninger eller arrangementer:

Det absolutt enkleste hvis man tillater sukker:
Toros kakemikser til langpanne(sjokoladekake)  og muffins (sjokolade) De er glutenfrie og melkefrie., men inneholder hvetestivelse, så hvis man ikke tåler det er det tryggest å bake selv eller bestille kakemikser fra iHerb. NB! Husk alltid å sjekke innholdsfortegnelsen uansett, for plutselig kan det hende at de har tilsatt noe som man ikke tåler.

Det finnes også glasur på boks som ikke inneholder melk eller gluten, men er sukkerbomber. :-(

Ellers kan man lage vafler, boller , peanøttsmørcookies, sjokoladebitcookies, kanelsnurrer, oreokjeks, havreflarn ++ Det er faktisk mye å velge på. Se på oppskriftsiden min for flere alternativer :)

Skal det grilles, har Leiv Vidar nå kun pølser som er allergivennlige. Go' Og Mager fra Gilde og Mer Smak fra Finsbråten  er også uten allergener.
Glutenfrie pølsebrød (obs:med hvetestivelse) har det på bl.a Meny, Coop Mega og andre velassorterte butikker. De er ganske dyre, så det billigste alternativet er å bake og fylle fryseren selv. Oppskrift på det sammen med innbakte pølser finnes på oppskriftsiden min.
Det finnes også en rekke frossen-hamburgere og noen ferske som er allergivennlige. Se på innholdsfortegnelsene. Noen ganger inneholder de melk og/eller strøbrød. Oppskrift på hamburgerbrød finner du på oppskriftsiden min, eller så kan du finne det i butikker som Meny, Coop Mega eller Ultra. De inneholder hvetestivelse.
Ellers kan man selvfølgelig grille rent kjøtt som koteletter, biff, kyllingfilet, kyllinglår, sommerkoteletter osv.
Mange potetsalater er uten melk og gluten, men sjekk ALLTID innholdsfortegnelsen.
Det går  også an å ta lage mat ferdig hjemme og ta med seg. Salater i alle varianter er jo godt, og bare fantasien setter grenser her.
Mange salatdressinger inneholder melk, men det finnes noen uten. De fleste inneholder imidlertid sukker. Sjekk innholdsfortegnelsen.
Potetgull med salt er ofte uten allergener, men igjen, sjekk posens innholdsfortegnelse!