mandag 15. februar 2016

Glutenfri filodeig/wontonark/dumplingdeig/dim sum-deig osv.osv


Her har jeg kjevlet tynne filodeigark
Her er wontondeig til bl.a dumplings
           
Denne deigen er så herlig å jobbe med at den kan kjevles ørtynt. Den henger godt sammen på grunn av den spesielle fremgangsmåten. Å bruke tapioka i deiger av alle slag gir luftigere og saftigere bakst, mer stretch i deigen og kan gi glutenaktig konsistens ved å tilsette kokende vann i deigen. Hvis du skal lage hvetedeig, må du selvfølgelig avkjøle deigen før du tilsetter gjær. Oppskrifter på dette kommer senere.
Tapioka kan kjøpes på innvandrerbutikker. Som ved alt annet mel, kan dette være forurenset siden det ikke er merket glutenfritt, men typen tapiokamel jeg kjøper hos min lokale butikk er den samme de har i allergimatbutikker, så jeg anser den som ganske safe. Vi har ihvertfall ikke hatt noen reaksjoner på den.
Det er denne typen vi har brukt:


For en god porsjon filoark trenger du:
2 1/2 dl rismel
1 1/2 dl + 2 ss tapiokamel
en klype salt
2 ss olivenolje
1 1/2 dl kokende vann

Ha alle tørre ingredienser i en foodprocessor. Hell på kokoende vann mens maskinen går for fullt. Deigen vil raskt bli litt gummiaktig og samle seg til en klump. 
Det er viktig å bruke maskin til dette, for deigen blir raskt seig og vanskelig å røre sammen for hånd.
Ta deigen ut av bollen og over på bakematte eller benkeplate. Elt evt inn bittelitt mer tapioka. 
Del deigen i golfballstore biter og legg i en plastpose. Ta ut én og én ball som du kjevler tynt på lett melet flate (jeg brukte potetmel). Gjør slik: Kjevle et par ganger, løft og vri en kvart runde, kjevle igjen og vri en kvart runde til du har tynne nok ark. Legg arkene oppå hverandre med bittelitt tapioka mellom hvert lag.
Skjær til passe store firkanter. Det som blir til overs etter hver firkant kan du kna inn i neste "golfball"
Fyll med vårrullfyll, wontonfyll eller dumplingfyll og fritér, damp eller bak i ovnen. Du finner drøssevis av gode oppskrifter der ute :)

Så tynt kan dette kjevles  og enda henge godt sammen at du kan se skriften på bakematten under deigen :)Dette er potstickers, som først stekes og så dampes, men du kan også kun dampe de. Da kalles det dumplings.

#glutenfritt #glutenfri #filodeig #glutenfrittnaturligvis
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.