lørdag 16. juli 2011

Brødbaking uten mye jobb? Superenkelt glutenfritt brød med lavere karbohydratinnhold og sprø skorpe som kan lure nesten hvem som helst, ifølge min mann :-)

Brød bakt med fibrex, Schärs B-mix, solsikkefrø, gresskarfrø og linfrø. Dette brødet kan skjæres i millimeter tynne skiver, det er saftig og det smuler ikke. 
Variasjon:Dette brødet er bakt med havregryn, fibrex, Schärs B-mix og frø på toppen.

Har du sett filmen Rottatoille? Der mener kokken Gusteau at "Alle kan koke". Med denne oppskriften mener jeg: "Alle kan bake". Fremgangsmåten er så enkel og krever minimalt med jobb, kun tid kreves ved denne måten å bake brød på. Minst 12 timers heving, gjerne opp mot ett døgn. Resultatet blir et brød som har sprø skorpe, er saftig inni og  er surdeigsaktig.
Mannen min er er skikkelig brødelsker. Han kan gjerne reise 3-4 mil for å få tak i brød fra Åpent Bakeri eller United Bakeries i Oslo. Men dette brødet syns han er skikkelig godt. Ikke ante jeg at han noensinne skulle like glutenfritt brød. Så nå må jeg nok begynne å bake hver dag, for dette brødet går unna.
Mat På Bordet har laget en fin videosnutt om fremgangsmåten her.
Den glutenfrie varianten må blandes på en annen måte enn Mat På Bordet gjør med hvetemelvarianten pga at det glutenfrie melet klumper seg fort sammen. Her må melet i vannet og ikke omvendt. Og prosessen er enklere. Denne trenger du bare å heve én gang, og så rett oppi gryta.
Bruker du Fibrex eller sukkerroefiber fra helsekostbutikken (det er det samme, men i forskjellig forpakning), trekker det ut fuktighet fra deigen når det godgjør seg i ett døgn og brødet blir mye mer fiberrikt. Nøtter og/eller frø tilfører sunne fettsyrer. Karbohydratinnholdet i dette brødet er lavere enn vanlig glutenfritt brød i og med at det inneholder så mye fiber og frø.

Et lite tips: Frøene kan med fordel bløtlegges med et par ss sitron eller eddik over natten eller noen timer for å fjerne enzymsperrene og fitynsyren. Hvorfor det er lurt, kan du lese om på Supematforbarn.

Jeg har prøvd meg fram og kommet til at dette brødet blir best.

Til ett brød i medium stor støpejernsgryte trenger du:
6 dl vann
1 pk gjær
1-2 ts salt 
1 dl fibrex eller sukkerroefiber (kjøpes på velassorterte helsekostbutikker)
1-2 dl havregryn.
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl gresskarkjerner
4-7 dl glutenfri melmiks (prøv deg fram med 4 dl først og tilsett litt etter litt til deigen er passe fast, men fortsatt litt våt)
1-2 dl rapsolje.
Prøv deg gjerne frem med andre typer frø og nøtter som valnøtter og kanskje til og med 1 dl mandelmel for å senke karbohydratinnholdet ytterligere.


Jeg syns Schärs B-mix egner seg utmerket til brødbaking, men andre melmikser går også fint. Ikke tilsett alt melet på én gang, men først ca 4 dl, så litt etter litt. Jeg måler aldri opp melet, men tilsetter til jeg får ønsket konsistens. De forskjellige meltypene oppfører seg forskjellig, noen trekker til seg mer fuktighet, noen mindre.
Tilsett først 4 dl mel, rør ut lett med slikkepott og tilsett deretter 1 og 1 dl mel om gangen som du rører ut.
Deigen ser slik ut når det er nok mel.
Hell på litt olje langs kanten på bakebollen og fordel rundt deigen med slikkepott, slik at hele deigen blir dekket. 
Deigen er nå samlet til en klump.
Sett på lokk, eller dekk til med plastfolie.
La heve minst 12 timer, eller 1 døgn.
Hvis du bruker bakebolle med lokk, må luften slippes ut noen ganger under hevetiden. Deigen lukter syrlig og godt etter hevetiden.
Varm opp ovnen til 250 grader. Sett en støpejernegryte i ovnen 1/2 time før brødet skal stekes. Løsne deigen lett fra kanten med en deigskrape eller slikkepott.
Hvelv deigen over i den varme gryta. Rist litt på gryta hvis deigen ikke ligger midt i. Undersiden danner straks en stekeskorpe pga varmen fra gryta, så deigen henger ikke igjen.




Pensle straks deigen med vann og strø på frø. 
Pensler du med vann vil ikke frøene falle av når brødet er ferdig.
Sett på lokk eller dekk over med aluminiumsfolie og stek i 45 minutter. Ta av lokket, senk varmen til 200 grader og stek videre i 45 minutter. Ta skorpeprøven etter 30 minutter. (bank på brødet med en skje eller knoken) Hvis skorpen ikke er sprø nok, stekes brødet videre. Ovner oppfører seg forskjellig.


Ferdig brød!
Hvelves over på rist og avkjøles noen minutter. Glutenfritt brød kan med fordel skjæres av etter 10 minutter for å slippe ut litt damp og fuktighet.
Smakfullt og sprøtt brød som ikke smuler. Dette kan jeg skjære i 1/2 cm tykke skiver.
:-)
Pakk brødet inn i kjøkkenhåndkle og oppbevar i kjøleskap eller i brødboksen. Hos oss varer ikke brødet mer enn én dag, så vi ha det i romstemperatur. Skal det spises over flere dager, er det nok lurt å oppbevare det i kjøleskap.
Er brødet litt fuktig inni, kan du riste brødskivene i en brødrister for å få de sprø igjen.

44 kommentarer:

  1. Denne metoden skal jeg prøve, det så bare skikkelig proft ut!

    SvarSlett
  2. Hehe, ja. Men bare SÅ lettvint :-) Brødet lager seg nesten selv.

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Ser superlekkert ut! :P Skal absolutt prøves ut!

    SvarSlett
  5. Så utrolig godt ut! Jeg prøvde sånn type brød med speltmel for lenge siden, men min ble steinhardt. :P

    Jeg aner ikke om man kan erstatte gjær med honning.. Aldri hørt om, men det hadde jo vært genialt da ;-)

    SvarSlett
  6. Tone: Det er kjempegodt og kan anbefales ifølge mannen i huset.
    Jeg har satt igang 2 deiger nå. 1 som oppskriften her viser, og 1 uten gjær og melmiks.
    Skal se hvordan det går. Kan hende at den må stå lenger enn den "vanlige" :-)for å trekke til seg naturlige gjærsopper eller hva den nå gjør.

    SvarSlett
  7. Eva: Mmmmm! Det går unna med dette brødet om dagen. Jeg må sette ny deig hver dag.:-)

    SvarSlett
  8. Hvor kjøper du Schärs brød mix? :)

    SvarSlett
  9. Eva: De har det på Smart Club og Coop Mega, vet jeg. Mulig de har det i diverse helsekostbutikker også, i tillegg til andre butikker :-)
    Finax fin mix vil nok også være bra til dette brødet.
    Jeg prøvde med Toro havrebrødmiks, men det ble ikke så bra. Det ble mye mer kompakt.

    SvarSlett
  10. Tusen takk, da har jeg noe å gå etter.

    I mellomtiden har jeg bestilt bakemix fra iHerb. http://www.iherb.com/Now-Foods-Baking-Mix-Gluten-Free-24-oz-680-g/13388?at=0 Spent på å se hvordan det er. :)

    SvarSlett
  11. Nå er jeg strax på vei til Coop Mega, som ligger rett her jeg bor :) Jeg har ingen støpejernsgryte, men kan de ikke bakes i vanlige brødformer??
    Sorry alle mine spørs, er bare så ivrig! :-))

    SvarSlett
  12. Du kan sikkert bruke brødform hvis du dekker den med aluminiumsfolie ( for å holde fuktigheten i brødet. Formen må varmes opp før steking, det er det som gir en god skorpe), det er kanskje lurt å forme deigen litt etter formen en stund før steking. Har du en leirgryte, så er det også mulig å bruke, bare husk å bløtlegge den før du varmer den opp.
    Lykke til, jeg er spent på resultatet ditt :-)

    SvarSlett
  13. Eva: er ikke kjent med den melmiksen. Si ifra hvordan det ble. :-) Jeg har prøvd Bobs all purpose mix, men det syns jeg ikke ble godt.

    SvarSlett
  14. Prøvde igår, deien ble helt perfekt og hevet som den skulle. Fant da ut at jeg ikke hadde noe staniol, så bakte da bare på vanlig måte. Brødet smakte jo godt, men ble jo ikke slik som det sikkert hadde blitt med "lokk" på.

    I dag skal jeg kjøpe meg en leirgryte på Clas Ohlson. Å gi nesten 1600 kr for en jerngryte er litt drøyt synes jeg. Og ja, skal gi beskjed om melet fra IHerb. :)

    SvarSlett
  15. Så bra! Mulig at det hadde gått an å slenge litt (1 dl) vann i bunnen av ovnen rett før du lukker igjen døren for å få damp. Det lager også en sprø skorpe.
    Jøye meg, koster støpejernsgryte SÅ mye? Jammen glad for at jeg har arvet :-)

    SvarSlett
  16. EVAAAAA! De har støpejernsgryte på Clas Ohlson til 399.- Den tåler stekeovn, er emaljert og har lokk!
    :-)

    SvarSlett
  17. Lokket tåler riktignok bare opp til 230 grader, men da kan man bruke aluminiumsfolie. Det gjør jeg på gryten min, siden jeg ikke har lokk til den. :-)

    SvarSlett
  18. NÅ HAR JEG KJØPT STØPEJERNSGRYTE - 449. Og nøyaktigig make til modellen til 1599 (Le Creuset)!!! Kjøpte den på Jernia hvor den var på tilbud! Jubiiii :-)))
    Ja, så godt den på C. O., men dels ville jeg ha en oval (ligner mest på et "brød"), og så la jeg også merke til max-varmen. NÅ skal det bakes!! Ha en god helg! :)

    SvarSlett
  19. Gratulerer og lykke til med brødbaking. Håper det åpner seg en ny verden med glutenfritt, sunnere brød for deg :-)

    SvarSlett
  20. Hei.

    Jeg trur ikke magen min er så glad i gjær heller. Kan jeg erstatte gjær mEd noe??

    SvarSlett
  21. Jeg har et innlegg om å bruke honning istedenfor gjær her: http://matutenmelkglutenogsukker.blogspot.com/2011/07/glutenfritt-brd-uten-gjr-superenkelt-og.html
    Å bruke bakepulver skal vel også gå an, men da vet jeg ikke om deigen skal stå så lenge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Glemte å skrive lykke til :-)
      Det hadde vært hyggelig å høre hvordan resultatet ble hvis du prøver deg på oppskriften :-)

      Slett
    2. Hei igjen. Jeg lurer på hvor mye honning jeg skal bruke til denne oppskrifta? Eller skal jeg kjøre på med bakepulver tru, hvor mye bakepulver erstatter en pk gjær da?? Har resten av ingrediensene klar, og resultatet kommer jeg selvfølgelig med :-) Line

      Slett
    3. Hvis du prøver med honning, skal det holde med 1-2 ss honning. Skal du bruke bakepulver bør deigen være ganske løs. I denne oppskriften, er det 1 1/2 ts bakepulver:http://matutenmelkglutenogsukker.blogspot.com/2011/09/paleo-brd-lavkarbo-glutenfritt.html
      Det kan hende at det holder med samme mengde i det superenkle brødet.
      Lykke til :-)

      Slett
  22. Hei.
    Vel da har jeg omsider prøvd å bake denne med bakepulver. Brukte 2 ts bakepulver. Lot deigen stå i 16 timer, men den hadde ikke hevet seg godt nok synes jeg. Da jeg skulle hvelve den over i den varme gryten så var det ikke bare bare. Deigen var jo hard. Måtte jobbe litt for å få den over. Sånn skal det vel ikke være??
    Nåja, etter 2x 45 minutt tok jeg brødet ut. Etter ca 15 min skjærte jeg den i to, men tenkte at det her kan jeg ikke spise. Brødet var nokså bløt inni, så jeg heiv den inni ovnen igjen i litt over ti minutt. Fortsatt synes jeg at brødet var litt for "vått" inni. Skal det være sånn?? Har aldri bakt glutenfritt før så jeg vet ikke. Baker vanligvis bare brød med egg og masse frø, men har så lyst på brød med mel!

    Hva trur du? Var problemet at jeg ikke hadde gjær?
    Line

    SvarSlett
  23. Hei. Det var synd at det ble mislykket. Det kan hende at brød med bakepulver ikke skal heve i det hele tatt.
    Det at deigen var for hard kan avhenge av hva slags mel du bruker.Det beste er å tilsette litt etter litt slik at du har kontroll på hvor bløt deigen er.
    Hvis brødet blir for bløtt inni etter steking, kan det hende at det må steke en stund lenger på lavere varme.
    Det hadde jo vært moro om det hadde gått an å lage et gjærfritt brød med denne oppskriften. Skal se om jeg kan forske litt på det. :-)
    Ikke gi opp, det finnes andre oppskrifter på brød uten gjær som helt sikkert passer deg. :-)

    SvarSlett
  24. Hei, kan man bytte ut fibrex/sukkerroefiber med Psyllium?

    SvarSlett
  25. Hei John R.
    Fibrex/sukkerroefiber er omtrent som litt større og grovere biter hvetekli, og Psylliumfrø eller fiberhusk (malt psyllium) blir geleaktig i vann.
    Hvis du bruker Psyllium er det nok med 1-2 ss vil jeg tro. Bruker du for mye av det blir ikke smaken så god, synes jeg.
    Du kan heller bruke litt mer havregryn for å kompensere for mengden.
    Lykke til :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg mente havregryn OG psyllium. Men bare 1-2 ss psyllium, og resten havregryn :-)

      Slett
    2. Ok takk, tester 1dl ekstra havregryn og 1,5 ss psyllium. Skal se om jeg får tak i fibrex eller sukkerroefiber så jeg kan teste det også... :-)

      Slett
    3. Fant fibrex på Coop OBS, slipper lete etter en helsekost som har det. :-)

      Slett
  26. Hei! Vet du næringsinnholdet i brødet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg prøvde å legge inn alle ingrediensene på diett.no for å se fordelingen av fett, karbohydrater og proteiner var. Er ikke helt sikker på om det ble riktig, for man måtte ha gram og ikke dl for å beregne. Det ble noe slikt: 5,14 g proteiner, 16 gram karbohydrater hvorav kostfiber er 2,51g, 10,6 gram fett og 122 mg natrium pr porsjon.
      :-)

      Slett
  27. Hei! I dag fikk jeg vite at jeg ikke tåler melk! og ikke gluten noe særlig heller. Og da ble jeg SÅ glad da jeg kom over denne bloggen <3 <3 og særlig denne siden! jeg kan spise brøøøød!! :D Kjøper du glutenfritt i sverige? og hva med melke erstatninger, vet du hvor man kjøper i sverige? hilsen pengelens :P

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei.
      Ja, jeg handler endel i Sverige, men mye er blitt billigere i Norge faktisk. Soyayoghurt, havremelk, soyamelk, ciabattabrød og andre bakervarer fra Schärs. Se etter på rema 1000 og Kiwi. Tror det er mest å spare der

      Slett
    2. Schärs melmiks er billigst på Coop-butikkene.:)

      Slett
  28. Svar
    1. Det har jeg ikke prøvd. Det blir spist opp iløpet av noen dager her i huset. Det holder seg godt. :)

      Slett
  29. Er det gjort flere forsøk uten gjær? Med bakepulver er det liten vits i lang hevetid, siden det ikke er noen gjærceller som skal utvikle seg. Det måtte eventuelt være at melet har behov for å godgjøre seg... Honning er ikke aktuelt for meg nå, siden jeg skal på en disett uten sukker. Glad for oppdaterte opplysninger, siden denne oppskriften så veldig god ut:)

    SvarSlett
  30. Da har jeg ett spørsmål ang. brødet. Lagde brøddeigen i går kveld, og eter at det har stått i 12 timer synes jeg ikke at det har hevet noe særlig. Er det riktig??? Mulig at jeg hadde litt for mye mel i. Jeg har brukt Bovete isteden fir Schârs brødmiks. Fikk anbefalt det i Helsekostbutikken. Skal steke brødet når jeg kommer hjem fra jobb idag. Da vil det ha stått i ett døgn. Så spørsmålet mitt er altså om det vi heve seg noe særlig!! Jeg har ikke tenkt å gi meg da, selv om det blir mislykket første gang :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Signe.
      Jo, deigen skal heve seg greit, den. Men du må ikke ha for mye mel oppi. Deigen skal samle seg til en klump når du rører den sammen, men fortsatt være bløt. Muligens kan du ha i litt vann og blande med kjøkkenmaskin eller mikser, og la deigen stå til imorgen.
      Lykke til!

      Slett
  31. Hei, kan brødet fryses? kan man lage større porsjoner? blir dette brøde veldig fort tørt, typ dagen etter? Ser veldig digg ut! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei.
      Jeg har ikke prøvd å fryse det, men det holder seg godt i flere dager. Jeg har tilogmed hatt med et slikt brød i kofferten når vi reiste til syden i en uke. Det holdt i flere dager :-) Jeg pakker det inn i et oppvaskhåndkle. Det går fint å riste skiver i brødrister hvis du vil ha en litt sprø og god brødskive :-)

      Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.