mandag 30. januar 2012

"Nugatti" - garantert fri for palmeolje og raffinert sukker ;-)


Hos Lovelyliller fant jeg en oppskrift på nugatti som jeg bare måtte prøve. Vanlig nugatti kjøpt i butikk inneholder ifølge Regnskogfondet 15-25% palmeolje, og 62,6(!)gram raffinert sukker pr 100 gram. Hasselnøttinnholdet er på hele 9 %.
Min minste lille pode er ikke så glad i kjøttpålegg, men derimot søttpålegg elsker han. Moren min lager jordbærfrysesyltetøy søtet med sukrin til han, men han savner sjokoladepålegg og nugatti. På iHerb har jeg kjøpt sunnere alternativer som er veldig gode, men de er søtet med rårørsukker (dog i mindre mengde enn 62%)
Uansett, når jeg så oppskriften på Nugatti måtte jeg prøve det ut.
Og vi kaller det Mammas fantastiske Nugatti (Sorry Lovelyliller ;))
Jeg har tilsatt litt ekstra i oppskriften for å få den tykkere.

Slik blir den til:

-1 pose hasselnøttkjerner
-Søtning: (Litt vanskelig å beregne mengde søtning, man må smake seg fram, men ca 1 del søtning per 2 deler hasselnøtter. På en pose hasselnøtter som veier 250 gram burde det bli ca 125 gram, tenker jeg. 
Jeg søtet med xylitol og kokossukker, men sukrin helt sikkert stevia kan også brukes. (med stevia brukes MYE mindre mengde. Her må man smake seg fram.))
En klype himalayasalt (eller havsalt som Maldonsalt)
-1 dæsj olje (raps, macadamianøttolje, solsikkeolje, valnøttolje o.l) 1 ss er nok. Hvis det blir for tykt, tilsetter du bittelitt mer. Første gangen jeg lagde, brukte jeg for mye olje.
2 ss kakao
-2 ss soyalecithin (fortykningmiddel og hjerneføde)

Rist nøttene i en langpanne på max 160 grader i ovnen i 15-20 minutter. Dette for å få av skallet/hinnen på nøttene. Legg nøttene i et kjøkkenhåndkle og gni av det meste av skallet. Det kan smake litt bittert.
Ha nøtter over i blender eller foodprocessor og kjør til det blir smøraktig. Du må skrape litt ned fra kanten innimellom, men det blir smør mye fortere enn ved å lage mandelsmør.
Ha i resten av ingrediensene og smak til med søtningen. Blend til det er en jevn og fyldig masse.
Siden jeg brukte kokossukker ble det litt kornete.
kanskje jeg skal smelte søtingen først neste gang?


3 kommentarer:

  1. Her finner dere en del info om melk, allergier mm og mer kommer http://liveneshage.blogspot.com/2012/01/kumelk-en-serie-pastander-omkumelk.html

    SvarSlett
  2. Hadde du ikke kakao eller noe slikt i? Hvor er sjokoladesmaken? Nysgjerrig.

    SvarSlett
  3. Wops! Takk for en oppmerksom sjel! Skal rettes på umiddelbart! :-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)