lørdag 11. februar 2012

DONUTS ELLER SMULTRINGER uten melk, gluten og raffinert sukker

Jeg lovet en oppskrift på donuts, og her kommer den.
Jeg er så heldig å ha en veeeeeldig bakeglad datter. Hun baker helst søte ting som cupcakes, muffins, kjeks og andre kaker. Idag lager hun cupcakes i iskremkjeks, og det kommer vel en oppskrift på det også.
I og med at jeg bestiller så mye billig på iHerb, gjør det ikke så mye at hun får lov til å utfolde seg på kjøkkenet. Hvem vet, kanskje hun én dag åpner et bakeri med cupcakes, kjeks og kaker som egner seg for de fleste med matallergier? DÉT hadde vært noe. :-)

Her er det laget glasur av kokosmelis og vann

Det ser godt ut, ikke sant?
Donuts eller smultringer

2 egg
2 1/2 dl melk av mandler, ris, soya, kokos eller hva du har i huset
5-7 dl mel, avhengig av hva slags mel du bruker. Prøv deg frem litt etter litt. Her ble det brukt Toro fin melmiks.
2 ss smeltet smør eller margarin
1-2 dl agavesirup , kokosnektar eller yaconsirup. mengde avhengig av hvor søtt du ønsker at det skal smake
2 1/2 ts bakepulver

Rapsolje til fritering.

Rør sammen egg og melk. Tilsett siktet mel, smør, agavesirup og bakepulver. Rør sammen til det er godt blandet. Bruk evt en kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt løs, men fast nok til at du kan kjevle den ut til ca 1 1/2 cm tykk og stikk ut med smultringjern eller med et stort kjøkkenglass og lag et hull i midten.
Varm opp oljen til ca 200 grader. Du kan se om den er varm nok ved å ploppe oppi en liten deigbit. Den skal straks begynne å steke. Har du et sukkertermometer er det enklest å holde kontroll på varmen. Hvis den er for varm, vil donuten være rå i midten og for mye stekt utenpå. Er oljen for kald, vil donuten trekke til seg mer olje.
Stek et par minutter på den ene siden, snu og stek videre et par minutter på den andre siden.
La renne av seg på en rist.
Pynt evt med  kokosmelis og kokosmasse. Eller server den til bananis.
Dette er hverken lavkarbo eller sunt, men det går da bra innemellom, syns jeg.



Her er en snutt fra youtube om glutenfri donutlaging:

Ønsker du sunnere donuts, hvorfor ikke prøve Ani Phyo sine raw donuts?


5 kommentarer:

  1. Ååååh naaaam de såg kanoongode ud! Men har ikkje energi eller ork te å beje meg ud på dette nå =/

    SvarSlett
  2. Vet så altfor godt hva du mener. God bedring :)

    SvarSlett
  3. Hei, fin oppskrift på donuts :) Lurer på om det er noen norsk variant av alle de sirupene å det du har bestilt på Iherb? Kan man eventuelt bruke vanlig sirup?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei .
      Jeg antar at du godt kan bruke vanlig sirup hvis det ikke er noe problem for deg å innta sukker. Vanlig sirup er veldig tyktflytende i motsetning til kokosnektar og agave, så det er sikkert lurt å varme sirupen litt før den tilsettes. :)

      Slett
    2. Agave og kokosnektar er å få tak i på velassorterte helsekostbutikker :)
      Lykke til!

      Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.