torsdag 23. august 2012

Super-duper-enkelt brød. Sunt og grovt og glutenfritt of course :-)

Jeg ser at jeg har mange treff på min superenkle brødoppskrift ála no-knead bread.
Denne oppskriften innebærer litt elting i maskin (eller for hånd hvis du vil forbrenne noen kalorier) men fremgangsmåten her etter elting er enda enklere og raskere. (Jeg bruker faktisk brødbakemaskinen min til å elte brødet, det går fint det også.)
Og dette brødet smaker like godt, helt garantert :-)
Hvis du vil ha litt mer surdeigaktig brød, bruker du kaldt vann, og lar brød-deigen stå i kjøleskapet over natten.
Har du ikke jerngryte, kan du bruke brødformer eller römertopf også, men husk at römertopf-formen må settes inn i kald ovn(og bløtlegges først?). Jeg har ikke brukt lokk på gryta når jeg steker brødet de siste gangene, for deigen hevet seg så mye at den hang fast i lokket.
Hiver du inn en skvett vann i bunnen av ovnen samtidig som du setter inn brødet, blir skorpen ekstra sprø og god. Da må ovnen selvfølgelig være varm(det går ikke med römertopf). Jeg varmer opp til 240 grader og senker temperaturen til 200-210 grader når brødet er satt inn. (noen ganger glemmer jeg å senke temperaturen, men det har gått greit det også, brødet får bare ekstra tykk skorpe ;-))


Jeg har laget ferdig miks av fiber, frø og gryn. Enklere og enda mer lettvint med brødbakingen da. Her har jeg også litt selvlaget mandelmel som jeg ikke har malt oppi. Bruk det du har av frø og gryn)

Til en middels stor jerngryte ca 3-4 l. trenger du:
5-6 dl vann
5 dl mix av fibrex (sukkerroefiber, havrekli eller annet fiberrikt)havregryn, solsikkefrø, linfrø, gresskarfrø. Jeg lager mix av dette selv og har det i en krukke. Litt enklere enn å måle opp én og én ting.
1 ts xanthangum (for å holde brødet mer sammen)
1 ss fiberhusk (for å holde brødet sammen og gjøre det saftig)
1 pk gjær. Tørr eller fersk
1-2 ts salt
4-5 dl mel, avhengig av hva slags mel eller melmiks du bruker. Jeg sverger til Scärs b-mix, men andre typer glutenfritt mel kan også brukes. Deigen skal være fast, men ikke for tørr.
1 dl rapsolje eller annen god olje.

Ha vann i bakebollen, ha i frø og fibermix, xanthangum, fiberhusk, salt og gjær. La svelle i et par minutter og elt så inn melet. Deigen skal være fast, men fortsatt bittelitt klisset å ta på.
Hell over olje og la den fordele deg rundt brødet slik at deigen blir glatt og ikke henger igjen på hendene. 
Ha deigen over i gryte, brødform eller liknende. Bruker du brødform, må du muligens lage ett vanlig brød og ett mindre. ( eller lage rundstykker av resten av deigen.)

Klar til heving.

Pensle med vann og strø på gresskarfrø, solsikkefrø, havregryn eller hva du måtte ha lyst til å strø over.
Dekk med plastfolie og la heve til dobbelt størrelse. 

Ops! Ferdighevet, kanskje bittelitt for mye. Jeg er god på å glemme tiden på det jeg driver med :-)

Forvarm ovnen til 240 grader hvis du ikke bruker römertopf.
Samtidig som du setter inn brødet, slenger du inn ca 1/2 dl vann i bunnen av ovnen og lukker fort igjen døren. Dampen gjør brødet ekstra sprøtt og saftig. Senk temperaturen til 200-210 grader og stek 50-60 minutter. Jeg glemmer alltid å ta tiden, men etter endt tid, kan du slå på brødet med baksiden av en skje. Det skal da komme en hul lyd hvis brødet er ferdig.

Ferdig brød! Det har sunket sammen litt på midten. Det er fordi jeg lot det heve litt for lenge. Hvis det skjer har jeg lært at det er lurt å snitte overflaten på brødet med en veldig skarp kniv før brødet stekes. På den måten forhindrer du også evt at det danner seg store luftlommer under skorpen på brødet. (men som oftest glemmer jeg å snitte)

Noen ganger kan brødet være litt fuktig inni hvis jeg ikke har tilsatt nok mel. Jeg skjærer av skalken for å slippe evt fukt ut mens brødet er varmt.

Ikke noe å si på dette brødet. Jeg må skryte litt av meg selv og si at det smaker utrolig godt. Mannen min, som er skikkelig kresen på brød og som aldri ville smake på glutenfritt brød før, elsker dette brødet. Han merker godt på magen at dette er bra for han.

4 kommentarer:

 1. Veldig spennende! Men får ikke fram bildene, hverken i explorer eller crome... (men har ikke noen gode råd til hvordan fikse det dessverre.. :) ..)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips. Lagret ikke bildene på maskinen før jeg la de til i innlegget. Skal prøve å ordne det :)

   Slett
 2. Bilder, bilder bilder! ;-D hihi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, håper det funker nå. Er ikke akkurat dataekspert :-)

   Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.