Jeg har snoket litt rundt på nettet etter en oppskrift på skikkelig pasta uten rismel eller maismel.
En paleo-aktig sak. Capello's i USA lager pasta av mandelmel, egg, tapioka og xanthangum. Jeg tenkte: hvor vanskelig er dette å lage selv? Det var jo bare blåbær viste det seg.
Smaken var herlig, teksturen som vanlig pasta, så her er det bare å sette igang.
Til 4 porsjoner trenger du:
4 eggeplommer
2 hele egg
2 1/2 dl mandelmel
1 ss fiberhusk eller 1 ts xanthangum
Ca 3-4 dl tapiokamel pluss ekstra til utbaking
1 ts salt
Bland sammen melet og salt. Lag en grop i melet og tilsett eggeplommer og hele egg. Rør fra innerst i gropen med en gaffel mens du blander mer og mer mel fra kanten. Når alt melet er blandet med egg, tar du deigen ut på melet bakematte eller bord/benkeplate(tapikoa) Elt deigen til den er smidig og glatt. Den skal ikke være klissete. Del deigen i 4, pakk inn i plast og la den hvile ca 30 minutter i kjøleskap.
Ta så deigen ut. Kjevle den med litt mer mel. Har du pastamaskin, blir det veldig enkelt, men det går også fint uten.
Kjevles ca 2 mm tykk, skjær i strimler. (Jeg hadde bare en pizzaskjærer, men det gikk bra det også. Du kan også lage lasagneplater)Lag flere hauger med strimler som du strør litt tapioka over.
Kokes opp lettsaltet vann og slipp oppi litt om gangen så det ikke klumper seg. Når pastaen flyter opp, er det ferdig.
Server med pesto, bolognesesaus, som lasagne, ja her er det bare fantasien som setter grenser.
En paleo-aktig sak. Capello's i USA lager pasta av mandelmel, egg, tapioka og xanthangum. Jeg tenkte: hvor vanskelig er dette å lage selv? Det var jo bare blåbær viste det seg.
Smaken var herlig, teksturen som vanlig pasta, så her er det bare å sette igang.
Til 4 porsjoner trenger du:
4 eggeplommer
2 hele egg
2 1/2 dl mandelmel
1 ss fiberhusk eller 1 ts xanthangum
Ca 3-4 dl tapiokamel pluss ekstra til utbaking
1 ts salt
Bland sammen melet og salt. Lag en grop i melet og tilsett eggeplommer og hele egg. Rør fra innerst i gropen med en gaffel mens du blander mer og mer mel fra kanten. Når alt melet er blandet med egg, tar du deigen ut på melet bakematte eller bord/benkeplate(tapikoa) Elt deigen til den er smidig og glatt. Den skal ikke være klissete. Del deigen i 4, pakk inn i plast og la den hvile ca 30 minutter i kjøleskap.
Ta så deigen ut. Kjevle den med litt mer mel. Har du pastamaskin, blir det veldig enkelt, men det går også fint uten.
Kjevles ca 2 mm tykk, skjær i strimler. (Jeg hadde bare en pizzaskjærer, men det gikk bra det også. Du kan også lage lasagneplater)Lag flere hauger med strimler som du strør litt tapioka over.
Kokes opp lettsaltet vann og slipp oppi litt om gangen så det ikke klumper seg. Når pastaen flyter opp, er det ferdig.
Server med pesto, bolognesesaus, som lasagne, ja her er det bare fantasien som setter grenser.
Hvor mye xantham gum?
SvarSlettHei.
SlettJeg brukte ikke xanthangum. Det gikk fint uten. HVis du vil bruke, kan jeg tenke meg at det holder med 1 ts. :)
M så gott ;)
SvarSlettHei!
SvarSlettHvor får man tak i tapiokamel ?
Hei. Tapiokamel kan kjøpes på bl.a iHerb, hvis du skal bestille. Men det er faktisk billigere å handle det på innvandrerbutikker. :) betaler ca 10 kr for 400 gram.
SlettHei! :-D
SvarSlettDette var interessant!
Jeg lurer på en ting angående eggene.
Mener du totalt 4 egg hvor 2 av de er kun plomme? For da får man jo 4 plommer og 2hviter...
Eller er det 4 eggeplommer pluss to hele egg som gir totalt 6 plommer og 2hviter...?
Bare for å være helt sikker ;-) sikkert det første alternativet..
Hei Therese.
SlettDet er totalt 6 egg, to hele og 4 plommer, men strengt talt tror jeg at du like gjerne kun kan bruke hele egg, da eggehviter binder bedre enn plommer. Eggeplommene inneholder mer fett. Bruker du hele eggg, vil jeg tro at det holder med 4 egg. Blir jo litt dyrt :)
Er tapiokamel lavere på karbohydrater enn mais- og rismel, eller er det bare det at tapioka er innnenfor paleo-kosthold i motsetning til mais og ris? Jeg har litt erfaring med lavkarbo, men lite paleo, selv om jeg har skjønt noe samsvarer. Er dessuten intolerant mot melk og gluten.
SvarSlettHei.
SlettTapioka er et mel laget fra uttrekk av tapiokaroten. Det kalles også kassava og manioc. Det er nesten kun stivelse i melet og ikke så mye næring, så lavkarbo kan det ikke kalles :) I paleolivsstil brukes ikke korn, mais, ris osv, men tapioka som er en rot er innenfor (selv om det strides litt om det er paleo blant en del paleotilhengere ) Glutenfritt er det i hvert fall :)