torsdag 26. september 2013

Glutenfri potetball, komle med dott raspeball,klubb, komle, kløbb, kumle, kompe, kump(e), klot, ball

Raspeball / Komle
Kjært barn har mange navn. I mitt barndomshjem kalte vi det potetball. Og gleden var stor da vi fikk dette til middag. Dog servert med smør og sukkerstrø, noe som nok ikke er så vanlig. (?) Men vi syntes det var kjempegodt! Den salte smaken av dotten med røkt svineknoke og ball med den søte smaken av sukker og den fyldige smaken av smøret til. Disse smakene utfyller seg ihvertfall for meg ypperlig for hverandre.
Jeg har ikke spist potetball på over 20 år, trodde det var altfor mye styr og at det ihvertfall ikke smakte noe godt i glutenfri tilstand. Men 3 av 5 her i huset likte det veldig godt, 2 syntes det var ok.

Jeg fant et par oppskrifter på nettet i tillegg til Rema 1000s oppskrift. Jeg brukte Rema sin oppskrift og gjorde den glutenfri. I vanlige potetballoppskrifter skal det brukes byggmel.

1 røkt svineknoke ca 500 g
800 g poteter, eller mer, hvis du skal lage alle potetballene med dott. Da må du også ha mer mel.
200 g glutenfritt mel, feks boghvete, fullkornsrismel eller annen litt grov type
1 kålrot
2-3 gulrøtter
1 dl melk, havremelk, rismelk eller soyamelk
3 ss smør eller melkefri margarin
1 ts muskatnøtt

Ha svineknoken i en kjele og dekk med vann. Kok svineknoken til kjøttet slipper beinet, ca 2 timer. Ta den opp og hold kraften varm. Rens knoken for kjøtt, del opp i passende biter. 
Kok 1/4 av potetene i kraften. Skrell og riv resten av potetene. 
Mos de kokte potetene og bland med de revne potetene i en bolle. Bland i mel og smak til med salt og pepper. Arbeid deigen godt sammen. Massen skal være litt klissete, men formbar.
Fukt hendene med vann og form runde baller med hendene. Putt inn biter av knoke i midten av hver ball, og legg de i den varme kraften.
Trekk potetballene i kraften på svak varme i 30-40 minutter. De flyter opp når de er ferdige.

Kålrotstappe:
Skrell og kutt kålrot og gulrot i biter. Kok i lettsaltet vann til de er møre. Slå av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i smør( margarin), melk og kraft fra knoken. (2dl pr kålrot) smak til med muskat, salt og pepper. La småputre noen minutter og server potetballene sammen med rotmosen.

Hvis du vil prøve det slik jeg spiste det, ha en klatt smør på hver potetball, strø over sukker/sukrin/xylitol og kjenn den herlige sammensetningen :-)


Her følger et par andre oppskrifter jeg fant:
Fra sukkerungen

3 kokte poteter, kalde
8 rå poteter, revet
3 dl. grovt glutenfritt mjøl 
1 neve glutefrie havregryn
1 ts salt

Dei kokte potetene skal mostast og blandast saman med dei rå. Kvell av det meste av potetvatnet i bollen. Ha i resten av ingrediensane og rør godt. Konsistensen skal vere slik at litt masse kan samlast i ei hand, men søkk saman. Om lag som ein bolledeig kanskje? Er massen for laus blandar ein inn meir glutenfritt mjøl. Deretter finn ein seg ei skål med vatn og ei stor skei. Sett opp temperaturen i gryta litt og lag komler med fuktig skei og fuktig hand. Dei skal vere litt mindre enn ein tennisball. Legg ei og ei komle forsiktig ned i det varme vatnet (gjerne svakt boblande), og la dei sette seg litt før du legg i ei ny komle. Det er lettast om du senker heile skeia med komla på ned i gryta og lar den sakte gli av. La komlene trekke i minst 30 minutt, gjerne ein time (syns nå eg da). 


Fra allergikokken
Glutenfrie Raspeballer, (8stk)
2 dl glutenfri melmiks
100 g potetmospulver
1,5 gr mørkt buljongpulver
1,5 gr salt 
2,5 dl vann

Glutenfri raspeballerBland pulveret med 2 1/2 dl kaldt vann, og la svelle i 10 minutter. Form raspeballene i fuktige hender og en fuktig skje. Ha raspeballene i 1 liter kokende kraft eller 1 liter kokende vann tilsatt 2 ts salt. La raspeballene trekke i 30 minutter

3 kommentarer:

  1. Takk for oppskrift, jeg er oppvokst med "kompe" - kjempegodt!

    SvarSlett
  2. Røkt svineknoke er fremmed for meg, enten det gjelder komler eller til ertesuppe. Her er det bare salt lam som
    gjelder, helst hjemmesaltede lårskiver:-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.