søndag 14. september 2014

Glutenfrie éclairs med melkefri vaniljekrem

Bakeglade datter er igang igjen. Og denne gangen ville hun prøve seg på éclairs. Siden vi bare hadde 1 egg i hus, ble det en biiiiiitteliiiiten porsjon med biiiiiittesmå éclairs. Miniéclairs, bitesized luxury :-)
Vi tok utgangspunkt i en oppskrift vi fant i bladet Bake og gjorde den om til gluten, melke og sukkerfri.
Fremgangsmåten i boka Gluten free on a shoestring: Quick and Easy var utmerket så vi brukte den
 
ca 10 stk

Éclairs:
80 g melk. (vi brukte So Delicious kokosmelk som jeg kjøper i den rå butikken Rå Smak i Asker)
80 g vann
80 g kokosolje
3 g sukker (kokossukker)
2 g salt
4 g vaniljeekstrakt
80 g mel (jeg lager min egen blanding, men bruk fint glutenfritt mel)
140 g egg (ca 2 store)

Fyll:
2 ss Bird´s Custard Powder (eggefritt alternativ til vaniljekrem(jeg har kjøpt min på innvandrerbutikk), men vaniljekrem til koking kan også brukes. Bytt da ut vanlig melk med kokosmelk eller annen melkefri melk.)
1 ts vaniljeessens (hvis du bruker Bird´s)
2 ss sukker, kokossukker, sukrin e.l.
3 1/2 cups melkefri melk  - ca 7,5 dl

Sjokoladetopping:
150 g mørk sjokolade
3 ss kokosolje

Lag fyllet først.
Rør sammen pulveret og sukkeret. Tilsett 2 ss melk og bland til en tykk masse. Varm resten av melken i en kjele til den nesten koker. Trekk kjelen fra platen, hell sakte melken over klumpen med pulver og melk mens du hele tiden pisker. Hell massen tilbake i kjelen og småkok over medium varme til massen har tyknet ca 5 minutter.  Tilsett vaniljeessens. Ta kjelen av varmen og avkjøl.
Lager du vanlig vaniljesaus, følg anvisningen på pakken. 

Éclairs:
Kok opp melk, vann, kokosolje, sukker og vaniljeekstrakt. Ta kjelen av varmen. Tilsett alt melet. Rør godt med en tresleiv til massen begynner å slippe veggene i kjelen og forme seg til en ball.
Ha massen over i en kjøkkenmaskin og kjør i noen minutter til deigen avkjøles. Ha i ett egg om gangen mens du har rolig tempo på kjøkkenmaskinen. Resultatet må være glatt og jevnt, men ganske tykt.
Bruk en sprøytepose med stor tip og sprøyt ut 11 cm lange éclairs. Stekes på 220 grader de første 10 minuttene. Senk varmen til 190 grader og stek videre i 15 minutter. IKKE åpne stekeovnsdøren mens de steker. Da klapper de sammen. 
Éclairsene skal være gyldne når de er ferdige. Avkjøl helt.

Topping:
Smelt sjokoladen over vannbad sammen med kokosoljen. Rør til en jevn masse.
Avkjøl bittelitt.

Når éclairsene er avkjølt, har du fyllet over i en sprøytepose med tynn tip og stikker hull i éclairsene med tip´en. Sprøyt inn massen så mye eller lite du vil ha.
Dypp oversiden av éclairsen i sjokoladetoppingen, og sett de kjølig til sjokotoppingen har stivnet.

Enjoy!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)