torsdag 3. september 2015

Saftig mørkt brød - glutenfritt og melkefritt

Dette brødet lagde jeg for 2 dager siden, og det er like saftig enda.
Det er veldig godt på smak på grunn av melasse. Melasse er restene som blir igjen når man lager raffinert sukker. Dvs alt det gode i sukkeret som faktisk er nyttig. Melasse inneholder kalsium, kalium, magnesium, jern samt E og B-vitaminer. Melasse brukes mest som tilskudd til dyrefôr, og det er synd når det er så rikt på mineraler.
Jeg kjøper denne typen melasse, siden den også er økologisk. Den finnes også i større flaske.
Hvis du vil bruke glutenfri melmiks, ha i litt etter litt, siden glutenfritt mel oppfører seg forskjellig.
Deigen skal samle seg i bollen, være smidig og bittelitt klissete.

Oppskriften er til ett stort brød:

8 dl lunkent vann
2-3 ss melasse
3 ss fiberhusk
3 ss fibrex (sukkeroefiber)
2 ss pofiber
1 ss tørrgjær
1 ts bakepulver
1 ss salt
1 dl potetmel
3 dl bokhvetemel
1 dl glutenfri havregryn
3 dl rismel
2 ss olivenolje

Ha vann, husk, fibrex, melasse, pofiber og gjær i bakebollen og la svelle litt. Ha så i salt, bakepulver, mel og havregryn. Ha i mel dl-vis til deigen har samlet seg greit. Hvis du drar en slikkepott over deigen, skal det ikke sitte fast deig på den.
Ha olivenolje  over bollen mens du fortsatt rører/maskinen går.
Ha deigen over i en smurt brødform- 26-30 cm.
Sett ovnen på 250.
La brødet heve 30 min under klede. Sett brødet i ovnen, hell en skvett vann i bunnen og senk varmen til 200 grader.
Stek i 1 time. 
Viktig at du venter til brødet er helt avkjølt før du skjærer i det.

2 kommentarer:

  1. Kan man unnlate melassen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du helt sikkert, men da blir ikke brødet så mørkt. Og smaken blir ikke den samme. Lykke til :)

      Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.