onsdag 20. april 2016

Glutenfritt søtt brytebrød, eller hveder som det heter på dansk, eller dinner rolls som det heter på engelsk :)Jeg har sett mange oppskrifter på "hveder" de siste ukene, og det så veldig godt ut. Hveder er visstnok noe som i Danmark lages på den offisielle Store Bededag. Dagen faller på fjerde fredag etter påske og dermed 3 uker før pinse.

Store bededag ble innvarslet aftenen før ved stormklokkeringning fra landets kirker. Det var tegn til at der ikke lengre skulle drives handel og at kroer, bevertninger og lignende skulle lukke, så folk kunne gå hjem og hellige seg den forestående bededag og møte veluthvilte og edru i kirken neste morgen, som forordningen krevde. Deretter skulle befolkningen avholde seg fra arbeid, reiser, lek, spill og all slags «verdslig forfengelighet» inntil dagens kirkelige handlinger – gudstjenestehøymessemiddagsmesse og ettermiddagsmesse  var overstått.
I forbindelse med dette har det blitt skikk å spise "lune hveder" Store Bededagsaften. Bakgrunnen er at ikke engang bakerne kunne arbeide fra solnedgang kvelden før Store Bededag og hele neste dag. Derfor kom bakerne helligdagen i forkjøpet ved å bake ekstra store hveteknopper dagen før, som folk så kunne kjøpe med og varme dagen etter.
Skikken kan føres tilbake til 1800-tallet.

De ser skikkelig gode ut, er absolutt ikke mye fiber i, er søtet med sukker og den glutenfrie originaloppskriften er med melk og smør.
Jeg legger til alternativer til sukker og melkeprodukter slik at oppskriften kan lages av de fleste.
Hvedene ble herlig saftige, luftige og duftet fantastisk. De kan spises som de er, med smør eller annet pålegg. (kanskje litt marmelade?)
Jeg kan tenke meg at disse passer veldig godt som tilbehør til en kremete suppe eller middag med en deilig saus der du kan bruke brød/bolle/rundstykkene til å suge opp restene av suppen/sausen.
Ønsker du mindre bollesmak, kan du droppe kardemommen.

Oppskriften er nok til 12 store hveder/bollerundstykker - har noen et bedre navneforslag, kom med det ;)

 2 1/2 dl varmt vann
2 dl melk/ rismelk/mandelmelk/ kokosmelk eller annen melk som tåles
2 ss fiberhusk
1 ss pofiber
3 ss sukker/honning eller 1 ts steviosa
1 ss tørrgjær eller 50 g ferskgjær
2 ts kardemomme
2 egg
500-600 g fin glutenfri melblanding. Jeg kan tenke meg at Schär mix B passer bra. 
100 g maisenna
130 g smør/Rapskokos/kokosolje
1/2 ts salt-

Nøytral olje til forming og vann til pensling

Ha vann og melk i en kjøkkemaskin med bakebolle. Ha i fiberhusk mens du visper. Ha i sukker og gjær. La maskinen gå ca 5 minutter.
Tilsett så egg, kardemomme, smør, mel og salt- La maskinen jobbe i 10-15 minutter.
Skrap deigen ned i bollen og dekk med plast. La stå og heve på et lunt sted i 45 minutter eller til dobbel størrelse på deigen.
Ha olje på hendene og hell en skvett olje på bakematte/benkeplaten. Ha deigen over på bakematte/benken og rull deigen forsiktig ut til en pølse. Del i 12 biter som formes til høye boller med en lett hånd. Legg bollene i en ildfast form (25x30cm) dekket med bakepapir. Bollene skal stå med ganske tett slik som på bildet.

La heve ca 45 minutter til under fuktig bakeklede. Bollene skal nå ligge helt inntil hverandre.
Pensle med vann før steking.
Stekes ca 15 minutter ved 250 grader.
Avkjøl på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.