Denne oppskriften fant jeg da jeg søkte etter enkle glutenfrie brødoppskrifter.
Disse har blitt populære og har gitt ut kokebok, der det går ut på at du kan lage sunt brød ved å kun bruke 5 minutter om dagen på jobben. Deigen du lager er så stor at det rekker til 4 brød. (visstnok)
De flest oppskriftene er med hvete, men denne har de kommet fram til da de fikk mange spørsmål om de kunne lage glutenfrie oppskrifter også.
Glutenfritt brød med sprø skorpe.
Nok til 4 småbrød (1/2 kg)
4,6 dl Fullkornsrismel
6,9 dl Tapiocamel
Du kan også bruke tilsvarende mengde melmiks. dvs ca. 15 dl.
Du kan også bruke tilsvarende mengde melmiks. dvs ca. 15 dl.
2 ss gjær
1 ss salt
2 ss Xanthan Gum
6,2 dl fingervarmt vann
4 store egg pisket sammen
0,78 dl olivenolje eller rapsolje
2 ss sukker eller honning eller agavesirup
Jeg brukte 10 dl Schärs b-mix og 5 dl kikertmel, men syns deigen ble for løs, så jeg tilsatte mer mel ca. 1 dl, da ble den fastere.
Hadde heller ikke xanthangum, venter på den fra iHerb, men brukte tilsvarende mengde fiberhusk.
Jeg brukte 10 dl Schärs b-mix og 5 dl kikertmel, men syns deigen ble for løs, så jeg tilsatte mer mel ca. 1 dl, da ble den fastere.
Hadde heller ikke xanthangum, venter på den fra iHerb, men brukte tilsvarende mengde fiberhusk.
For å blande og oppbevare deigen:
Bland alt melet, salt, gjær, salt og xanthan gum i en stor bolle med lokk. Feks en slik: Round Food Storage Container.
Bland sammen olje, honning og vann og sett dette til side så lenge.
Pisk sammen eggene og hell det oppi melmiksen. Rør mens
du heller oppi 1/3 av olje og vannmiksen.
Deigen begynner nå å samle seg til en tykk deig.
Tilsett resten av væsken og rør til deigen er fin og smidig.Dekk bollen med lokk, men la det være en liten åpning slik at gass kan komme ut. La deigen hvile i romstemperatur i 2 timer. Sett deigen i kjøleskapet og oppbevar den her i opptil 7 dager.
Hvis du skal bake neste dag, tar du bollen ut av kjøleskapet. Deigen vil være ganske "fluffy". Vær varsom med deigen slik at luftboblene ikke blir ødelagt. (dette er trikset med hele greia)
Med fuktige hender tar du 0,5 kg (grapefruktstor) deigklump ut av bollen . Sett resten av deigen tilbake i kjøleskapet til neste baking. Legg brødemnet på et bakepapir. Bruk våte hender for å forme deigen og glatte ut overflaten.
Dekk forsiktig til med plastfolie og sett til heving i ca 90 minutter.
Sett ovnen på 250 grader 30 minutter før deigen er ferdighevet. Sett en støpejernsgryte med lokk i ovnen. Pass på at håndtakene er varmebestandige.
Deigen kommer ikke til å heve seg så mye, men vil virke litt "puffier"Bruk en skarp kniv til å snitte litt i deigen.
Ta kjelen ut av ovnen og ta av lokket.
Løft brødet forsiktig over i kjelen. Sett på lokket, og sett tilbake i ovnen. Stek i 20 minutter. Ta av lokket, senk varmen til 225 grader og stek videre i 15-20 minutter til.
Når brødet er ferdig stekt, ta det ut av kjelen og avkjøl på rist.
mmm - dette så godt ut! her står en no nead bread deig til heving og skal etter planen stekes i morgen :)
SvarSlett