lørdag 18. februar 2012

Fastelavnsboller uten melk, gluten og raffinert sukker

Imorgen er det fastelavn, og jeg har en bolleoppskrift som egner seg utmerket til dette. Disse bollene smaker aller best nybakt, men er også gode etter en liten lunk i microen dagen etter.
Kremen jeg vil prøve med på er en kokoskrem med egg, den smaker kjempegodt!
Jeg baker bollene imorgen, så bildene kommer da. :-) Foreløpig setter jeg inn et fint bilde fra kryddburken.se:


Slik ble mine :-) Kokoskremen ser ut som vaniljekrem og smaker  litt kokos. Vil du ikke ha kokos-smak, kan du bruke soyafløte e.l. istedet. Xanthangumen gjør at det blir tykt og vaniljekremaktig.


Fastelavnsboller med krem:

500 g fint glutenfritt mel.  Jeg syns ofte at Schärs B-mix passer best til all baking. Får du ikke tak i det, kan du også bruke Toro sin fin miks.
4-6 ts kardemomme
2 ss sukrin (bare å bruke sukrin syns jeg gir en kald metallisk smak/følelse, men å blande med annet søtningsmiddel tar bort den smaken/følelsen) eller xylitol/bjørkesøt
2 ts bakepulver
2 ts salt
2 egg
1 pk tørrgjær
2 ss fiberhusk
1 boks kokosmelk (400g)
1 dl vann
8 ss rapsolje eller kokosolje
evt rosiner

Bland alt det tørre i en bolle bortsett fra gjæren, sukker og fiberhusken.
Løs opp gjæren i fingervarm væske, sukker og fiberhusk.
La det stå i noen minutter til husken har blitt litt geleaktig og gjæren har begynt å virke.
Tilsett egg, olje og væsken i melet og bland i mikser til deigen har samlet seg. (5-10 min) Tilsett evt mer mel hvis deigen er for løs. Den skal være bittelitt klissete, men skal kunne trilles ut til boller med litt olje/flytende melkefri margarin på hendene. Pass på å ikke ha for mye mel, da blir det kompakte boller.
Ha deigen over på melet evt smurt bakeflate eller fortrinnsvis en bakematte (deigen skal ikke forheves).  Elt inn evt. rosiner.(hvis du bruker rosiner er det lurt å bløtlegge de i varmt vann noen minutter og sile av vannet før de eltes inn, da slipper du at rosinene "stjeler" fuktighet fra bolledeigen.)
 Ha litt olje eller melkefri flytende margarin på hendene og trill ut boller  og ha over på bakeplate dekket med bakepapir. Dekk bollene med plastfolie.
La de heve ca 1 1/2 time. Pensle med sammenvispet egg blandet med 1 ss kaldt vann.
Settes i forvarmet ovn 250 grader i  midt i ovnen ca 10 minutter eller til de er gyldne og delikate.

Vaniljekrem av kokosmelk:
1 boks kokosmelk, evt kremen på toppen av boksen etter at boksen har stått i kjøleskap og melken har skilt seg.
2 ss kokosolje
1-2 egg
2 pipetter stevia Vanilla Creme (smak til med evt mer) Har du ikke vaniljestevia, kan du bruke vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang. Da må du evt søte til med feks agavesirup, sukrin, xylitol, kokossukker e.l.
litt xanthangum ( 1/2-1 ts) for å få en stivere krem

Ha kokosmelk, kokosolje, egg og stevia i en blender eller foodprocessor. Kjør til jevn masse.  Ha oppi xanthangum og blend bittelitt til.
Hell over i en beholder og sett i kjøleskapet i 1 time. Hvis du ikke har tid til å vente, kan du sette det i fryseren til det blir myk-pisket-krem-aktig. Oppbevares deretter i kjøleskapet. Pisk den opp litt før den skal brukes.
Med kokosmelk smaker det bittelitt kokos. Er du ikke så glad i det, kan du prøve å bruke soyafløte eller havrefløte. 
Xanthangumen gjør kremen tykk og vaniljekremaktig. Bare se på bildet! Det ser bra ut, ikke sant?

Alternativ krem:
Kremen av en kokosmelkboks
Litt agavesirup
Litt vaniljestevia

Bland dette sammen og la stå i kjøleskap til du skal bruke det.

Skjær av toppen på bollene, grav ut litt av innmaten og ha på krem. Sett på lokket igjen, og pynt med melis av sukrin eller xylitol (kan lages på samme måte som av kokossukker)


3 kommentarer:

 1. Det så nydelig ut! Skal aboslutt prøve ut vaniljekremen en dag, prøvde såvidt å lage krem av kokosmelk i går, men likte ikke helt smaken på det og skjønner jeg må blande inn diverse for å få bedre og søtere smak! Så denne må prøves :) Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. Vaniljekremen smakte jo bittelitt kokos, men det kan være verdt et forsøk med soyafløte eller annen alternativ fløte. :-) eller rett og slett enda mer av annen smak for å døyve kokossmaken :-)

  SvarSlett
 3. Hej,

  Jag jobbar för sajten AlleOppskrifter.no och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggtoppen".

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Matbloggtoppen på AlleOppskrifter.no - http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggtoppen!

  Med vänliga hälsningar,

  Senka
  senka@alleoppskrifter.no

  SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)