Idag er en orker-ikke-å-dra-og-handle-dag, så da må man bruke av det man har i fryser og kjøleskap.
Jeg spiser så og si aldri poteter, så da det jeg fant var kålrot og gulrøtter ble det ikke potetmos, men rotmos til pølsene.
En litt spicy variant syns jeg det burde bli, så her er sånn circa oppskriften:
1/2 kålrot
4-5 gulrøtter
vann til koking
1/2 soyafløte
hvitløkspulver
urtesalt (trocomare eller herbamare)
1/2 chilli
2 vårløk
litt hakket persille.
litt smør eller melkefri margarin
olivenolje til "pynt"
Kok kålrot og gulrøtter i passe biter til de er møre. Ta vare på litt av kokevannet. Kjør det jevnt med stavmikser. Tilsett soyafløte, hvitløkspulver, urtesalt, persille chili og vårløk i strimler. Ha i en klatt med smør i tilslutt og rør det hele sammen.
Anrett mosen på tallerken med kokte Leiv Vidar-pølser og salat.
Kålrot kalles gjerne Nordens appelsin på grunn av det høye C-vitamin innholdet. Denne gule knollen var særlig viktig før i tiden da den var en av de få kildene vi hadde til C-vitamin gjennom vinteren.C-vitamin er viktig for å fornye kroppens bindevev. I tillegg er C-vitamin et viktig antioksidant som beskytter mot skadelige frie radikaler.
Gulrøtter er ypperlig A-vitamin kilde. A-vitaminet er ikke ferdigdannet, men i form av betakaroten. Kroppen omdanner betakarotenet til aktivt A-vitamin, som er viktig for synet og nattesynet. Det styrker kroppen mot infeksjoner og celledelingen går normalt. Spiser du riktig mye betakaroten, kan du oppnå en fin, gyllen farge på huden - nesten som du har vært i solen.
Analyser av gulrøtter viser faktisk at kokte gulrøtter har litt høyere antioksidantinnhold enn rå gulrøtter. Liker du gulrøtter best kokt, kan du fortsette å spise dette med god samvittighet.
Chilipepper får den flotte fargen sin fra pigmentstoffene karotenoider og flavonoider. Jo rødere chilien er, desto mer fargestoffer inneholder den. Dette er sterke antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdom. Noen av karotenoidene kan omdannes til vitamin A, men disse er det mindre av i chilipepper enn i rød paprika. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Radikalene dannes naturlig i kroppen hele tiden, men mye dannes når du er ute i solen, røyker eller puster i forurenset luft. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Den sterke smaken på chilipepper kommer fra ulike capsaicinoider, særlig capsaicin. Innholdet av capsaicin varierer fra chilifrukt til chilifrukt og mellom de ulike typene chilipepper. Ofte er de små sterkest på smak. Capsaicin brukes medisinsk i smertestillende kremer. Det kan også øke forbrenningen din med noen prosent - dersom du spiser mye, vel og merke.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.