onsdag 9. mars 2011

Sunn, hjemmelaget tomatsuppe uten melk og gluten


En vanlig suppepose inneholder tomatpulver(18%), potetstivelse, sukker, smaksforsterker (E621 også kalt MSG), hvetemel, skummetmelkpulver, salt, gjærekstrakt, palmeolje, løk og fargestoff (E160c og E101) Les om MSG lenger ned.

Min suppe inneholder:

1 løk
1 hel hvitløk
1 ss milda culinesse eller annen melkefri margarin
1 pakke tomat i biter eller en boks med tomat
4 dl vann
2 buljongterninger (kan byttes ut med fond som er sunnere)
1 kartong soyafløte
Hvitløkspulver
Urtesalt


Stek løk i skiver og skrelt hvitløk i margarinen til den er myk. Tilsett buljong, tomat og vann. Kjør med stavmikser til alt er most og suppen er jevn. Tilsett vann og soyafløte.
Smak til med hvitløkspulver og urtesalt.
Server med kokt, glutenfri pasta.


Tomater er en god kilde til ulike karotenoider, for eksempel betakaroten og lykopen. Tomater er også en kilde til vitamin C og inneholder mindre mengder av andre vitaminer og mineraler.

Helseeffekt

Tomaten får den julerøde fargen sin fra karotenoidet lykopen. Jo dypere rødfarge tomaten har, desto mer lykopen inneholder den. Lykopen er en fettløselig antioksdant som er i familie med vitamin A, men som ikke kan bli til vitamin A i kroppen vår. Flere undersøkeler tyder på at et kosthold rikt på tomater og lykopen kan forebygge prostatakreft hos menn. Lykopen kan også forebygge andre typer kreft, hemme kolesterolproduksjonen og fremme nedbrytningen av det uheldige LDL-kolesterolet. De andre karotenoidene i tomaten kan omdannes til vitamin A, et stoff som er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Vitamin C fungerer som en antioksidant i kroppen, men har i tillegg andre oppgaver. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten.


Til dessert ble selvfølgelig pannekaker, denne gangen hadde jeg i litt glutenfri havregryn og litt glutinous rismel.Sagt om MSG frahttp://www.nyhetsspeilet.noMSG er salt-versjonen av glutaminsyre. Glutaminsyre er en av 20 aminosyrer som bygger opp et proteinmolekyl. Det er en ikke-essensiell aminosyre som kroppen produserer på egenhånd, vi trenger ikke å hente dette inn gjennom vår diett. Kroppen behøver glutamin i små mengder for å overføre signaler til muskler og nervesystemet skal fungere, en signalsubstans. Naturlig glutamin finnes i mange matvarer og i sin naturlige form utgjør den ingen trussel. Det finnes i kjøtt, lagret ost, tomater og krabber, for å nevne noen få.
I motsetning til den syntetiske glutamaten, tar kroppen opp den naturlige glutamaten mye langsommere. Det er dette som blir et problem, da for mye MSG vil samle seg opp i hjernen og feste seg på nervefiber-tuppene. Dette stopper signalene som fører til nedsatt hjernefunksjon.
Noen skadevirkninger:
  • Fosterskader
  • Astma anfall
  • Depresjoner
  • Tilvekstproblemer
  • Hormonforstyrringer
  • Hjerneslag
  • Migrene
  • Svimmelhet
Nyere forskning viser at MSG fører til ekstremt overvekt uansett hvor fysisk aktiv du er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.