torsdag 9. juni 2011

Sjokolademuffins med karamell-vaniljekrem, uten melk, gluten og sukker :-)

Tips: Stek muffinsene i doble muffinsformer, dvs 2 stk oppi hverandre eller med muffinspapirformer i muffinsbakeform for å få finere og jevnere muffins, ikke slik som mine ble her :-)

Denne oppskriften er bare ca-oppskrift, fordi jeg fulgte først oppskriften i kokeboka "Learn to cook wheat, gluten and dairy free", og i den oppskriften skulle det være soyamelk. Jeg brukte halvparten soyamelk og resten kokosmelk jeg hadde laget selv, men når jeg smakte på kakedeigen smakte det ikke godt! Jeg regner med at det var soyamelken som lagde urk-smaken.
Også begynte jeg å ha i mer av alt: Kakao, sukrin, english toffee-stevia og you name it. Men egentlig var det karamell-vaniljekremen som var det viktigste her: m-m-m-m-m-m! Den var god! Det å lage en god glasur til muffins og cupcakes som ikke inneholder melk, gluten eller sukker er noe jeg har jobbet litt med. Denne kan absolutt anbefales!
Den ble jo egentlig også til på hump og slump, men jeg tror det skal gå an for meg å huske hva jeg gjorde.
Muffinsoppskriften først: Muffinsene ble veldig.....muffinsaktig. Ikke smulete og tørre, men gode og saftige, så jeg tror at denne oppskriften blir god hvis man ikke bruker soyamelk. Muffinsene mine ble jo gode tilslutt etter å ha smakt til med det ene og det andre. Jeg skriver opp det jeg husker. Jeg var så "lur" at jeg lagde dobbel oppskrift siden den originale oppskriften var til 12 muffins og jeg syns det var litt lite. Med alle slumpe-oppi-ekstra-ingredienser ble dette minst 30 stk!
Anyway, her er oppskriften, modifisert og med ca.mål: (den kan fint halveres ;-))

- 530 g glutenfritt mel. Jeg brukte Bobs mill all purpose, men Schärs og Finax fin mix egner seg                       sikkert minst like bra, hvis ikke bedre.
- 250 g blanding av Sukrin og xylithol (fordi jeg hadde ikke nok av én type og fordi sukrin gir "kald" smak)
- 4 egg
- 4,5 dl melk (ris, kokos, havre, nøttemelk. IKKE soya)
- 100 g melkefri margarin (smeltet) Eller flytende melkefri margarin, eller kokosolje
- 2 ss kakao
- 2 ts bakepulver
- saften av 1-1/2 appelsiner (jeg brukte det for å få bort soyasmaken, men tenker at det er godt uansett)
- 1 ss lucuma (kan droppes)
- 1 ss mesquite (kan droppes)
- Jeg hadde oppi et par ss med solsikke"smør" som jeg hadde laget akkurat som mandelsmør. Solsikke"smøret" er veldig klissete, og jeg kan tenke meg at det binder sammen ingrediensene


Bland det tørre og hell oppi væsken. Kjør i kjøkkenmaskin til alt er godt blandet.
Ha oppi muffinsformer. Tips: 1/2dl-måleskje egner seg godt til å klatte kakerøre oppi muffinsformer.
Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter.
Avkjøles helt før de pyntes.


Vanilje-karamellkrem. (jeg er ikke 100% sikker på alle ingrediensene, men skal lage den igjen snart så jeg blir HELT sikker)
Lag vaniljesaus fra bunnen av hvis du vil ha den sukkerfri eller bruk denne:


Har kjøpt den på innvandrerbutikken "min" Den inneholder kun maismel, salt, annatto (mandelsmak og farge (tror jeg)) Vanlig vaniljesauspulver kjøpt i butikk inneholder ikke melk eller gluten, men sukker.
- Jeg lagde 5 dl vaniljesaus med Birds Custard powder, brukte 2 ss pulver 2 ss kokossukker og 5 dl rismelk.
- 4 ss Hjertemats karamellsaus, evt mer. (hvis du ikke har dette, kan du evt bruke mer av stevia English toffee)
- 2-4 pipetter Stevia English Toffee
- saften av 1/2 appelsin
- 2 dl kokosolje. (jeg brukte ikke extra virgin, men det kan gjerne brukes for ekstra supermat.)


Lag 5 dl vaniljesaus og avkjøl denne.
Tilsett appelsinsaft, karamellsaus  og stevia.
Pisk dette sammen og sett i kjøleskapet til det er helt kaldt.
Smelt evt kokosoljen i vannbad. (hos meg er det så varmt nå at den er nesten flytende)
Hell vaniljesausen med karamellsaus, appelsin og stevia over i en bakebolle til kjøkkenmaskin med ballongvisp (anbefales) eller bruk håndmikser. Start maskinen og hell kokosolje oppi med en jevn stråle. Massen vil sannsynligvis bli kornete pga kokosolje som avkjøles, men fortsett å vispe til det har blitt krem. Det blir det når kokosoljen blir litt varmere. Pass på å ikke piske for lenge, for da blir det mer flytende. Hvis det skjer kan du sette kremen inn i fryseren 5-10 minutter før du fortsetter å piske den igjen.Smak til med evt mer Stevia og smør kremen på muffinsene. Oppbevar muffinsene i kjøleskapet fram til servering hvis det blir for varmt, da smelter kremen. Ta de isåfall ut en stund før de skal spises, så kremen blir myk igjen.
Mmmmm!

5 kommentarer:

  1. Oi, den frostingen hørtes fristende ut ...! Karamell, liksom, kan det bli bedre??? ;D

    SvarSlett
  2. Det står forresten utrolig respekt av deg, TREbarnsmor og ME... Wow! Jeg tar av meg hatten for det!

    SvarSlett
  3. Ojoj! Takk for det! :-) jeg gjør så godt jeg kan, blogging er sikkert ikke lurt å drive med for jeg merker at jeg blir for ivrig noen ganger og utmatter meg mer enn det som er smart, men det gir meg samtidig så mye, og jeg lærer utrolig mye av andre :-)
    Og karamellfrostingen var veldig god, men mektig. Man orker ikke akkurat å hive innpå flere muffins, men det er jo positivt det egentlig, da.:-)

    SvarSlett
  4. naaam! fikk vann i munnen av dei bildene:D dei ser fantastiske ut!! spørs om sjokolade muffins blir neste prosjekt;)

    SvarSlett
  5. De var gode, ja! Spesielt kremen :-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)