Har du vært i Hellas har du helt sikkert smakt gyros. Det kan lages av flere typer kjøtt: lam, kylling, kalv, okse og svinekjøtt.
Jeg syns det er best med skikkelig mørt svin. Tidligere i sommer ville vi prøve å se om vi kunne få til noenlunde samme resultat som i Hellas. Mange restauranter der har sånne kebabdingser med kjøtt som går rundt på kebabmaskinen hele dagen og godgjør seg. Det har jo ikke jeg (faktisk) men vi prøvde med svinefilet med stor suksess. Det går helt sikkert an å bruke andre deler av grisen til dette også. Jeg kan tenke meg ribbe er helt glimrende til dette. Eller koteletter i alle varianter. (eller begge, da) Det beste er nok å ha kjøtt som inneholder litt fett for å få det ekstra saftig.
Anyway slik gjorde vi det.
Ca mengder:
1-2 Svinefileter delt i tynne skiver. Det enkleste er å skjære i skiver mens de er halvtint.
Evt. Pommes frites
Pitabrød (oppskrift på glutenfrie her)
Tzatziki (laget av melkefri yoghurt, agurk og hvitløk)
Marinade:
1-2 Finhakket rødløk
3-4 fedd Finhakket hvitløk
1-2(?) ts spisskummin. prøv deg fram
litt oregano, rosmarin, timian og merian.
1-2 dl Olivenolje
salt og pepper
Bland sammen ingrediensene til marinaden og la den stå og godgjøre seg minst 1 time.
Stek kjøttet med litt olivenolje og tilsett marinaden. La dette stå og putre på svak varme 45 minutter- 1 time.
Serveres med pitabrød, evt. pommes frites, salat, rødløk og tzatziki.
Forskjellige måter å servere på.
Elsker gyros.... :-)
SvarSlettJeg óg :-)
SvarSlettMelkefri yoghurt, er det soya yoghurt du tenker på?
SvarSlettJa, soyayoghurt eller hjemmelaget kokosyoghurt. :-)
SvarSlettFrysbart?
SvarSlettAner ikke, men det burde vel gå an. :-)
SlettHvordan lager man hjemmelaget kokosyoughurt? Vi laget gyros etter din oppskrift i går. Nam! Bare vi brukte laktoseredusert el fri youghurt naturell med hvitløk og agurk. Var helt utrolig godt, hilsen meg og kjæresten :) Takk :)
SvarSlettSÅ bra! :-) oppskrift på kokosyoghurt her:http://matutenmelkglutenogsukker.blogspot.no/2011/05/kokosyohurt.html
Slett