fredag 21. oktober 2011

Mandelmelk

At jeg ikke har laget innlegg om mandelmelk før, er litt rart for dette har jeg laget nesten hver dag den siste måneden. Minstemann likte plutselig ikke rismelk lenger, og jeg måtte endelig prøve å finne en annen erstatning for melk. Mandelmelk ble full klaff. Han elsker denne med en liten dæsj vaniljestevia i.
Pass på å kjøpe inn mandler i løsvekt når det er billig, feks i månedene før jul. Kjøp inn mengder og frys ned i porsjonsposer slik at du alltid har det tilgjengelig. Det er det penger å spare på. En vanlig pose med 250 gram koster 25-30 kroner. Får du løsvektmandler til 49 kroner (som er foreløpig det billigste jeg har sett) er det bare å hamstre inn.
Å lage melk selv er latterlig enkelt hvis du har en blender. Du kan lage melk av mandler, hasselnøtter, cashewnøtter, solsikkefrø, sesamfrø og sikkert mye andre frø. Prøv deg frem.

Bruk  1 del mandler til 3 deler vann.
Bløtlegges natten over(for å bryte ned enzymsperrene og nøytralisere fytinsperrene som finnes i nøtter og frø. Les hva  Supermatforbarn skriver om det her)
Hell av vannet og skyll dem. Ha Mandler og kaldt vann i blenderen og kjør til alle mandlene er finmalt i vannet. Det tar noen minutter.
Hell alt over i en finmasket sil eller en nøttemelkpose. Jeg har ikke nøttemelkpose, så jeg fant ut at det er nesten like greit å bruke sil. Trykk forsiktig med en skje e.l. for å få med alle godsakene. Evt. nøtterester synker ned til bunnen av bollen, så hvis du heller forsiktig over i en flaske, kommer kun melken med. Jeg har også brukt et rent oppvaskhåndkle for å sile melken i, men jeg har klart å sprekke flere oppvaskhåndkler når jeg skal klemme ut melken. (kanskje på tide å kjøpe nye?) Sanabona har nøttemelkposer som ikke koster stort. Det blir nok neste innkjøp.
Ha noen dåper med vaniljestevia i melken. det gir en god smak. Jeg bruker Stevia Vanilla Creme eller Vanilla Stevita

Pulpen kan tørkes til mandelmel eller brukes direkte i muffinsblandinger, til brødbaking eller i pannekaker.

Jeg pleier å tørke den i dehydratoren min og legge det på glass (pass på at det er helt tørt, hvis ikke mugner det fort). Jeg er ikke så nøye med å blende det til mel, men skal jeg ha det i kakeoppskrift gjør jeg det. Da bruker jeg ikke unødvendig energi :-) Strøm og jeg spart :-)10 kommentarer:

 1. Ser superdeilig ut. Skal prøves i morgen! :)
  Har ikke dehydrator, men hvor lenge skal jeg tørke pulpen i ovnen? -og på hvor mange grader?

  SvarSlett
 2. Hei Eva, du kan tørke på laveste temperatur med ovnsdøren på gløtt. Det tar noen timer, 3-4 kanskje? Når det er helt tørt er det ferdig. Hvis det ikke er tørt nok vil det mugne hvis du har det i en lufttett boks. :-)

  SvarSlett
 3. Takk for svar! :) Nå ligger pulpen i ovnen på laveste temp.

  Har altså laget mandelmelk, min allerførste. Og det smaker jo himmelsk!!! Bedre enn alt det annet veganermelk jeg har kjøpt/brukt. Litt mindre vann, så er det jo fløte!:P Stevia er ikke nødvendig, men måtte jo prøve med et par dråper. Smakte godt, men skal utelates neste gang Bruker lite melk, men fremover blir det med garanti mandelmelk.

  Vet du noe om hvordan det er og bruke i matlagning? Hvor lenge kan det holde seg i kjøleskap? Og vet du litt om protein/kabohydrat/fettfordelingen i den ferdige melk? Uff, mange spørsmål, men ble så begeistret. :-D

  SvarSlett
 4. PS: På www.purejoyplanet.com kjøpte jeg min kjempefine nøttemelkpose til $9.99 og gratis frakt, håper de fremdeles har det tilbud :)

  SvarSlett
 5. så bra at du likte den. Jeg pleier ikke å bruke stevia i min melk, siden den som oftest skal i shakes og smoothies. Det er minsten her som liker den best med stevia. ;-)
  Jeg har ikke brukt den noe i matlaging, men har varmet den opp og brukt den i kakao til minstemann. Den korner seg litt ved oppvarming, men jeg tror det går greit å riste det ut igjen. Har ikke hørt noe om det når han har fått kakao på skoletur.
  Når det gjelder karbo/fett/proteiner har jeg ingen anelse om hvor mye det blir i den ferdige melken. Du kan muligens gå inn på diett.no og søke på det. Du må registrere deg, men det er gratis å bruke.
  Takk for tips om nøttemelkpose :-)

  SvarSlett
 6. Skålder du mandlene eller lager du den med skall?

  SvarSlett
 7. Anonym: Jeg bruker nøtter med skall. Skolding tar for laaaaaaang tid :-)

  SvarSlett
 8. Supert! Skal teste i dag. Rema har mandler til 39 kr kiloen nå:)

  SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)