tirsdag 20. desember 2011

Fransk kjøttgryte

Kilde
Har du brukt mer penger enn beregnet på julehandel? Her er et tips til en billig middagsrett som kan serveres fint besøk, eller som litt ekstra stasmiddag. (eller bare fordi du vil)
Selv med det billigste oksekjøttet du kan finne, blir dette en festrett. Den lange koketiden gjør at kjøttet blir mørt og saftig.
Oppskriften fant jeg på klikk.no. Jeg hadde en pakke grytkött og en pakke högrev fra Sverige. Högrev er det samme som høyrygg. Det kjøttet ble mest saftig, siden det var mer marmorert enn grytekjøttet.

800 g benfritt storfekjøtt - mørbrad eller bankekjøtt
1 stk stor løk
2 fedd hvitløk
1 stk stor gulrot
1 stk purre
 smør eller melkefri margarin til steking
1,5 ts salt
0,5 ts grovmalt pepper
0,5 stk appelsin, skallet av den
1,5 ss tomatpuré
1-2 dl rødvin
1-2 dl vann
0,5 ts tørket timian
1 stk laurbærblad
2 ss maisennamel rørt ut i litt kaldt vann
timian

Alternativ garnering:
75 g valnøtter
Chevre

Skjær kjøttet i litt store terninger. Rens og del grønnsakene i biter. Brun kjøttet i en varm panne i smør. Brun små porsjoner av gangen. Ha kjøttet over i en gryte tilsett løk, hvitløk, gulrot,salt og pepper. Kok ut pannen med vannet og ha det over i gryten.
Skrell av det gule skallet på appelsinen (pass på at de hvite hinnene ikke kommer med). Fest skallet på en tannstikker og legg i gryten.
Tilsett tomatpuré, rødvin, vann, timian og laurbærblad. Kok opp og la kjøttet trekke 1 - 2 t under lokk.
Ha i finsnittet purre og la dem trekke med de siste 10 min. Ta opp appelsinskallet og jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

Rist valnøttene i en tørr stekepanne og ha til, server chevre ved siden av for å smuldre over ved servering.
Serveres som den er eller med poteter.

4 kommentarer:

  1. Denn oppskriften skal jeg ta godt vare på! :) Det er jo en perfekt søndagsmiddag!

    God jul til deg og dine! :)

    SvarSlett
  2. Takk for det og det samme til deg :-)

    SvarSlett
  3. Dette så veldig godt ut!
    Jeg har et blogg-karnival på bloggen min om ekte mat, og syns denne oppskriten passer ypperlig inn der. Vil du dele den hos meg?
    Ønsker deg en riktig god jul!

    SvarSlett
  4. Del i vei! :-) God jul til deg og :-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.