mandag 12. desember 2011

Lussekatter uten melk, gluten og raffinert sukker

If I do say so myself, var denne deigen fantastisk grei å jobbe med. Den kunne fint trilles/rulles ut for hånd uten bruk av olje på hendene.
Lussekattene smakte herlig og var luftige og saftige, mye på grunn av den lange hevetiden og kokosmelken jeg bruker i deigen. Når jeg bruker kokosmelk, trenger jeg ikke mye søtning  heller, siden kokosmelk er søtt i seg selv. Det smaker IKKE kokos av lussekattene.
I denne oppskriften skal deigen kun heves etter utbaking.



For 2 brett trenger du:


1 boks kokosmelk
1 dl varmt vann
2 ss fiberhusk
1 pakke tørrgjær
4 ts kardemomme
bittelitt safran (én pakke er vel på ett gram, så det er sikkert bittelitt) og/eller 1-2 ts gurkemeie (jeg hadde en bittebitteliten rest safran, så det ble litt av begge)
3 ss kokossukker (har du ikke kokossukker, kan du doble mengde xylitol eller sukrin, men jeg syns sukrin får en kald metallisk smak/følelse hvis jeg kun bruker sukrin)
2-3 ss xylitol eller sukrin (heter erythritol på iHerb)
2 egg
100 g Rapskokos
500-600 g glutenfritt mel (Schärs mix B er best til baking)
1 ts salt
2 ts bakepulver

Bland mel (500 g først og evt mer ved behov), salt og bakepulver i bakebollen. Varm kokosmelk og vann til fingervarmt og ha oppi fiberhusk, safran, kardemomme, kokossukker, xylitol og gjær. La det stå noen minutter til væsken er blitt grøtaktig.
Hell væsken over i bakebollen, og tilsett egg og Rapskokos.
Deigen blir best hvis du bruker kjøkkenmaskin og lar den jobbe i minst 10 minutter. På den måten løser safranen seg godt opp og deigen blir også ekstra smidig.
Tilsett evt mer mel tilslutt. Deigen skal samle seg litt i bollen og skal være lett å skrape ut med en deigskrape. Du skal kunne trykke mot deigen med en finger uten at deig sitter fast på fingeren.
Bak ut lussekattene på en bakematte eller et glatt bord. Bruk evt litt  mel til utbaking hvis du ikke har bakematte. Pynt evt med rosiner
Settes på bakepapirkledt plate og dekkes til med plastfolie. . Heves i 1 time.
Pensle med ett egg vispet ut i 1 ss kaldt vann.
Stekes på 225 grader 8-10 minutter eller til de er gyldne og fine. Ta bankeprøven hvis du er usikker. Bank på undersiden for å høre, er lyden "hul" er lussekattene ferdig.
Velbekomme :-)

14 kommentarer:

  1. Hei:)

    Kan jeg dele denne oppskriften på bloggen min i morgen? Linker selvfølgelig, og skal bake dem selv.

    SvarSlett
  2. Så kjekt å "snuble" over bloggen din! Er støtt på leit etter noko å lage til guten min, som skal vere uten gluten og laktose! Her fant eg jo masse!! Håper du finner nøkkelen til å holde deg frisk vedr ME! :-)

    SvarSlett
  3. Lila: Selvfølgelig! Bare hyggelig :-)
    Anita: Takk og takk :-)

    SvarSlett
  4. å, det fikk jeg sykt lyst på nå! mmmm, ser godt ut!

    SvarSlett
  5. Mmm, så veldig godt ut ;-D

    SvarSlett
  6. Mmmm! Disse så gode ut! Jeg tenker også lage lussekatter imorgen, dog uten gjær og glutenfritt mel siden magen min ikke tåler det!

    SvarSlett
  7. De så jo riktig fristende ut!!

    SvarSlett
  8. :-), Benedicte Sofie, Elin og Helen.
    Linn: Hva slags mel bruker du da? :-)

    SvarSlett
  9. Takk for oppskrift:o) Denne skal jeg lage!

    SvarSlett
  10. Åh, så gode de så ut!!!

    SvarSlett
  11. Denne oppskriften er det beste som har skjedd oss på lenge! Herlig å se matleie tenåringsgutter smøre seg en stabel med halve rundstykker :) Brukte først oppskriften til lussekatter, så til julegeiter (uten safran og med agavesirup i stedet for sukrin. De beste gluten- og melkefrie rundstykkene ever (som guttene sa).

    SvarSlett
  12. :-) Så bra! Moro å høre/lese :-)

    SvarSlett
  13. I år har yngstemann selv stått for baksten. Knallgode lussekatter! Fortsatt takknemlig ett år etter!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! :) Det blir nok lussekatter her også snart. :)

      Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)