fredag 13. april 2012

Mandelmelbrød uten gjær ála Elana's Pantry.

Jeg fant denne oppskriften på brød uten gjær på nettsiden til Elana Amsterdam.
Elana er damen som har skrevet 2 kokebøker med oppskrifter basert på mandelmel og /eller kokosmel.
Mange melmikser og glutenfrie meltyper er ofte høykarbo og inneholder lite fiber og protein.
Mandelmel og kokosmel derimot er både lavkarbo og proteinrikt, og kokosmel inneholder mye fiber.

Brødet er kjempegodt og henger godt sammen, men smaker litt søtt, så det passer best med nøttepålegg, syltetøy eller geitost hvis det tåles.
Oppskriften er til et bittelite brød, så bak gjerne minst dobbelt porsjon. Denne oppskriften inneholder i tillegg linfrø, som er fullt av fiber og sunn omega-3.
Får du brød til overs etter første fortæring, pakk det inn i kjøkkenhånkle og en ziplock-pose og legg det i kjøleskapet, hvis ikke tørker det lett ut.

3 1/2 dl mandelmel, i oppskriften til Elana er det brukt mel av avskallede mandler. Jeg brukte mitt eget, laget av pulpen fra mandelmelk.
1 1/2 dl arrowrootpulver (fås på helsekostbutikker eller innvandrerbutikker)(kan evt erstattes med tapiokastivelse eller potetmel)
0,6 dl malte linfrø
1/2 ts himalayasalt eller annet salt
1/2 ts bakepulver
4 egg
1 ts agavesirup
1  ts eplesidereddik


Sett stekeovnen på 180-200 grader. Smør en liten brødform med kokosolje. Har du ikke liten brødform, kan du lage mindre rom i den brødformen du har ved å krølle sammen en bit aluminiumfolie og lage en "liten form i formen" ved å kle den gjenværende delen av brødformen med aluminiumfolie som du smører på innsiden med kokosolje.
  
Bland det tørre i en bakebolle. Visp sammen egg til det er luftig i en annen bolle og tilsett agavesirup og eddik. Bland det deretter over i melet og rør det sammen.
Ha deigen over i brødformen og stek i ca 35 minutter. Sjekk med en kakepinne eller strikkepinne ved å stikke den inn i midten av brødet. Henger det ikke deigrester igjen på pinnen når du tar den ut, er brødet ferdig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)