onsdag 27. juni 2012

Granskuddsirup.....

høres kanskje ikke så godt ut, men det er en hôjdare her i huset.Jeg skal ikke ta æren for å ha laget det, det er min kjære mor som elsker å prøve ut nye ting som satte igang med å samle og koke til sirup.
Ungene bruker dette som et ekstra piff til iskrem.
Mamsen min har kun laget dette med vanlig sukker, iår har hun ikke rukket å plukke skuddene tidlig nok, det er nemlig viktig å plukke skuddene når de er myke og akkurat har sprunget ut.
De skal se slik ut:


I et bilag i VG for noen uker siden, var det noen fine oppskrifter fra Lise Finkenhagen og en av dem var oppskriften på Granskuddsirup.
Den går som så:

Lubne, myke og lysegrønne granskudd, rene og pene.
Vann 
Sukker


Legg granskuddene i en kasserolle og dekk dem med vann. Ikke bruk mer vann enn nødvendig. Kok opp og la granskuddene koke under lokk ved middels varme i ca 20 minutter.
Sil bort granskuddene og mål opp væsken. Som utgangspunkt kan du bruke 3 deler væske og 2 deler sukker. Feks: Har du 15 dl væske, bruker du 10 dl sukker.
Ha alt tilbake i kasserollen og la det koke opp under middels varme. Kok videre til væsken har tyknet og fått sirupkonsistens. Dette tar tid. Husk at sirupen vil tykne ytterligere når den blir avkjølt, så ikke kok den for lenge. Tenk konsistens som lønnesirup.
Bruk en liten øse og fjern hvitt skum som danner seg langsmed kanten underveis i kokingen. Sirupen skifter farge til rosa og etterhvert blir den mørkere rød helt av seg elv.
La sirupen bli avkjølt før du heller den over på rene flasker eller glass. Granskuddsirup kan brukes til pannekaker, over bær, til alt av vilt og spekemat, som tilbehør til ost eller den kan brukes i bakst. Og som hos oss, til is. 


Jeg er ikke sikker på om det går å bruke alternativer til sukker, men det er mulig at sukrin og xylitol er mulig å bruke. Datteren min har iallefall klart å koke det til tykk sukkerlake før.


Pass på å samle skuddene i mai måned neste år, hvis du ikke får tak i nye skudd nå.
Grannskudd er rike på c-vitamin.
Her en oppskrift på granskuddgelé, og her en oppskrift på sirup og dressing

2 kommentarer:

  1. hei har i dag laget granskudd sirup med xylitol. gjekk veldig bra :D

    SvarSlett
  2. Hei! Vet du om det er karbohydrater i granskudd? Naturlig sukker e.l. :)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)