mandag 16. juli 2012

ENDA sunnere og bedre gulrotkake!

Her er et innlegg fra min bakeglade datter:

I dag bestemte jeg meg for å lage noe jeg aldri har laget før, nemlig gulrotkake! Jeg har aldri motivert meg til å lage gulrotkake noen gang, siden det som oftest er mange ingredienser som skal oppi. Og når jeg ser en oppskrift med en lang liste med ingredienser har jeg ikke lyst til å lese en gang. Men i dag bestemte jeg meg plutselig for å prøve meg på gulrotkake da. Kaken ble vellykket og himmelsk, og falt i god smak hos alle som  fikk smake et stykke eller to. På toppen av kaka (bokstavelig talt) smurte jeg på en frisk sitronkrem jeg fant på i farta, og pyntet med spiselige miniatyrmoddeller av gulrøtter, som er resultatet av dagens dose av min kreativitet. Stolt som jeg er kan jeg ikke la være å nevne at denne sunne og (nesten) helt allergivennlige kaken ikke kan skjelnes fra den orginale på smak, utseende eller lukt!



Kakebunn:
4 egg
250 g naturlig søtningsmiddel. Jeg brukte halvparten xylitol og resten kokossukker.
165 g mandelmel
50 g kokosmel
1/2 ts salt
3 ts bakepulver
1 1/2 ts kanel
3/4 ts malt ingefær
3/4 kardemomme
1,5 dl rapsolje
250 g revne gulrøtter
noen dråper vaniljestevia

Varm opp ovnen til 170*C. Start med å piske egg og søtning til stiv eggedosis. Rør sammen alt det tørre og ha det i eggedosisen. Riv gulrøttene og ha dem i røra sammen med oljen. Rør til slutt i noen dråper vaniljestevia. Ha røren i en smurt, rund kakeform (ca 24 cm.) med bakepapir i bunnen. Stek i ca. 40 min, eller til en tannpirker eller lignende kan stikkes ned i midten uten å komme opp med kakedeig sittende fast. Avkjøl i formen.

Frisk sitronkrem:
1 kartong Apro soya vispbar fløte. (se bilde nederst)
250 g melkefritt margarin
250 g sukrinmelis, eller annen hvit søtning som er kjørt i en blender til melis
ca. 5 ts sitronsaft

Pisk først fløten litt, før du tilsetter smør og melis. Smak til med mengden sitronsaft som er oppgitt i ingediensbolken, eller smak deg fram dem mer eller mindre sitronsaft. Smør kremen glatt utover på kaken. Det er ingen grunn til å prøve å bruke opp all kremen slik at kaken blir kvalmende! Det som blir igjen kan du nemlig gjemme på, for det egner seg veldig godt til jordbær.

Da jeg var ferdig med å smøre kremen utover kaken var jeg enda ikke fornøyd med resultatet. Jeg grublet lenge over hva jeg skulle finne på som den ekstra lille finpussen. Til slutt begynte jeg å eksprimentere litt. Jeg ende opp med å blande sammen noen teskjeer av sitronkremen sammen med kokosmel til det ble en formelig deigkonsistens. Men noe måtte jeg gjøre med sandfargen. Og som de fleste vet så er ikke konditorfarge veldig naturlig, men inneholder mange E-stoffer. Så jeg prøvde å finne gode erstatninger, og fant ut at gurkemeie kunne brukes som gulfarge. Jeg må dessværre si at jeg ikke fant noe til rødt, så jeg bestemte meg til slutt å bruke rød konditorfarge. (jeg synder) Men jeg er 99,9% sikker på at rødbetsaft kan brukes om du har det. Vær bare veldig forsiktig med mengden, for du vil ikke at det skal smake gurkemeie og rødbete.



Spiselige miniatyrgulrøtter:
2 ts av sitronkremen 
4 ts kokosmel
1 1/2 ts sukrinmelis eller annen hvit søtning som er kjørt i en blender til melis.
litt rødbetsaft eller rød konditorfarge
litt gurkemeie eller gul konditorfarge
noen dråper vaniljestevia om nødvendig
Sitronmelisse, mynte, persille eller andre urter du kan bruke som dusk.

Start med å kombinere sitronkremen, melisen og kokosmelet Denne mengden er jeg ikke helt sikker på, så du må nok blande mer oppi fra vær for å få den riktige konsistensen. Konsistensen skal være slik at man kan forme den. Den kan minnes litt om plastalina. Om deigen smuldrer må det til litt mer sitronkrem, og om deigen kleber seg helt fast i hånda må det mer kokosmel. For å få til oransjefargen blander du rødfarge sammen med litt gurkemeie oppi et hvit eggeglass eller en liten kaffekopp eller lignende. Du må ikke putte rødfarge og koriander rett oppi blandingen for da blir det vanskelig å blande sammen! Miks sammen blandingen oppi eggeskålen slik at det blir en litt anderledes rødfarge. Slapp av, den er oransje. Hell deretter fargen i deigen og bland til fargen er fordelt. Når du heller fargen oppi vil du se at fargen er oransje på restene som er oppi koppen. Er du ikke fornøyd med resultatet må du gjenta fargeprosessen. Jeg måtte gjenta 3 ganger før jeg fikk det resultatet jeg ville ha. Hvis søtsmaken er borte, er det bare å ha i noen dråper vanljestevia. Form deigen til små gulrøtter. Det kan hende at deigen smuldrer og sprekker litt, men da er det bare å stryke over eller feste den igjen. stikk et hull med en tannpirker eller skjær et snitt med en kniv i toppen av gulroten og fest urtedusken. Legg gulrøttene forsiktig på kaken i mønsteret du ønsker.







Denne brukte jeg til sitronkremen. Den er veldig god å bruke og smaker ikke så allerværst! Jeg anbefaler absolutt å investere i noen kartonger. Denne har jeg brukt til iskrem, kaker og kremer, den er rett og slett en super erstatning. Men den inneholder herdet vegetabilsk fett som antageligvis er palmeolje, så hvis man vil unngå palmeolje kan kremen fra kokosmelkboksen muligens brukes som erstatning

8 kommentarer:

  1. Røra smaker i alle fall helt nydelig. Jeg håper den ferdige kaka blir like god :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kan nesten garantere at det ble bra :-)

      Slett
  2. Nam nam nam!! Denne må jeg nok prøve meg på en dag :)

    SvarSlett
  3. Nydelig kake. Jeg tok den med i bursdagsselskap i går for å slippe å sitte og se på at alle andre spiste, og for å unngå utallige spørsmål av sorten "skal du ikke ha et lite stykke kake? Det kan da vel ikke skade?"
    Jeg brukte malte mandler istedenfor mandelmel, og måtte steke den 70 minutter istedenfor 40, men det er muligens ovnen min som ikke er helt i vater :) I mangel av soyafløte prøvde jeg med kokoskrem, men det ble mer glasur enn krem. Stein hardt etter en stund i kjøleskapet. Heldigvis var jeg forutseende nok til å bare ha et tynt lag på kaka. Det smakte ikke vondt, men neste gang bruker jeg nok sitronsaft og sukrinmelis for å lage glasur istedenfor. Piskbar soyafløte er ikke å oppdrive her jeg bor.

    SvarSlett
  4. Moro! Sitronsaft og sukrinmelis er sikkert en vinner som glasur på kaka :-)

    SvarSlett
  5. Si meg.. hadde du i konditorfarge i røra eller? På bildene dine er kaka rød.. det ble nemmelig ikke min. Og min ble også ganske smulete... blir din det? Altså den faller lett fra hverandre.

    Jeg prøvde meg på soyasmørekremen... men den ble ikke smørekrem... mens jeg pisket fløten så var det bra konsistens.. hadde i sukringmelisen, fremdeles grei.. så når jeg hadde i smøret.. så ble alt veldig rart. Jeg brukte visp da også... kanskje jeg heller skulle bare rørt det inn litt og litt???

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager veeeeldig sent svar. Noen ganger blir ikke kommentarer varslet.
      Kaken er ikke rød, men det kan hende at datteren min har brukt litt mørkt filter på redigeringen. Syns du den ble smulete, kan du tilsette litt fiberhusk. Det skal samle kaken litt bedre. Du kan også bruke tapiokamel.
      Det skal gå fint å lage smørkrem med visp. Ihvertfall med ballongvisp. Jeg har en kenwoodmaskin, og den klarer ihvertall å piske fin smørkrem. :)

      Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.