torsdag 4. oktober 2012

Churros uten melk, gluten og raffinert sukker

Straks jeg hadde publisert forrige post om bloggpause/tenkepause, fristet dette min datter å lage til dessert. ;-)

Navnet churros oppdaget jeg da jeg så en episode av The New Adventures of Old Christine og jeg ble nysgjerrig på hva det kunne være, så jeg googlet det. Det viser seg å være en slags fritert vannbakkels, drysset med sukker og kanel som man dypper i smeltet sjokolade, eller spiser som den er.
Å kalle dette sunt er å overdrive kraftig, men disse inneholder ihvertfall ikke raffinert sukker.
Hun prøvde først oppskriften til herlige Passion4baking ., gjort om til gluten og melkefritt, men det ble noen rare churros, de så absolutt ikke ut som på bildene. Neste dag måtte vi prøve igjen, da en glutenfri oppskrift vi fant på celiac.com. Denne oppskriften fungerte utmerket. Churrosene ble lette, sprø utenpå og myke inni. OG himmelsk gode. De smaker best varme/lunkne.
Se gjerne etter bildene på Passion4baking, de er en god rettesnor på hvordan deigen/røren skal se ut. Når man bruker glutenfritt mel er det litt forskjell fra mix til mix hvordan de suger til seg væsken.

2,5 dl vann
3 egg
1,2 dl smeltet smør eller melkefri margarin
1/4 ts salt
2,5 dl glutenfritt mel. (hun brukte Schärs b-mix, men måtte spe med mer vann)
Rapsolje
0,5 dl sukrin, xylitol eller kokossukker
1/2 ts kanel

Varm opp oljen til 175 grader i en liten, tykkbunnet kjele. Det skal være ca 5 cm olje i kjelen, så jo større kjele du bruker, jo mer olje går det. 

Ha vann, smør/melkefri margarin og salt i en kjele og varm opp til kokepunktet. 

Når vannblandingen koker, senker du varmen og heller i melet mens du hele tiden rører kraftig. Fortsett å røre 1-2 minutter til massen samler seg til en ball.
Fjern kjelen fra varmen og tilsett ett egg om gangen og bland godt sammen mellom hvert egg.
Ha deigen i en sprøytepose med stjernetupp, enklest mulig ved å træ posen over en mugge e.l og så spa deigen over i posen med en skje.

Sprøyt deigen ut i oljen i 5-10 cm lange remser. Stek 3-4 remser om gangen til de er gyllent brune, ca 2 minutter på hver side.
Ta de ut med hullsleiv og over på tørkepapir så de får rent av seg.
Rull churrosen i sukrin/xylitol blandet med evt kanel. 

Oppskrift på sjokoladesaus å dyppe i (har ikke lagd den enda, men legger den ved)

100 gram mørk sjokolade, hakket 
5 dl melk eller melkeerstatning som rismelk, soyamelk, havremelk e.l
1 ss arrowrot
4 ss sukrin, xylitol eller 2 ss sukrin+

Ha sjokoladen og halvparten av melken i en kjele over svak varme til sjokoladen er smeltet.
Løs opp arrowroten i resten av melken og visp inn i sjokoladeblandingen sammen med sukkeret/erstatningen. Visp hele tiden til blandingen tykner, ca 5 minutter.
Ta kjelen av fra varmen og visp til blandingen blir glatt.
Hell over i en skål, og dypp churrosen i sausen.

2 kommentarer:

  1. Ser utrolig godt ut (enda jeg aldri har smakt churros) :-) Datteren din virker som er racer på å lage desserter!

    SvarSlett
    Svar
    1. Oh, yes! Det går litt unna i bakeingrediensene når hun setter igang. Igår lagde hun vaniljecupcakes, med vaniljekrem i midten og lett og fløyelsmyk topping. Fikk endelig kjøpt ordentlige sprøytetipper til henne. Syns liksom hun fortjente det :-)

      Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)