fredag 14. desember 2012

Smørbukk! Fløyelsmyke karameller uten raffinert sukker.


Igår lagde jeg karamellfyllet til konfektkake, men det ble ikke som jeg hadde forventet. Jeg trodde kokossukkeret var litt brent, og jeg var redd for at det var ødelagt. Kokossukker må nemlig smeltes på veldig lav varme og man må være litt tålmodig. Jeg tenkte at det ville være dumt å kaste bort så mye kokossukker og xylitol, for selv om det er billig fra iHerb, liker jeg ikke å sløse. Jeg tenkte at en smørklatt kunne mildne smaken på karamellsausen, og når jeg smakte på det....WOW, tenkte jeg, dette smaker jo smørkaramell! Jeg tror nok ikke at det var brent smak i utgangspunktet, kokossukker blir ganske mørkebrunt når det smelter.
(og idag når jeg skulle lage karamellene, glemte jeg meg bort mens jeg laget et innlegg her. Resultatet ble ordentlig brent karamellmasse, og den var nesten svart. Den måtte jeg faktisk kaste og måtte lage en ny masse. :( Pass godt på mens kokossukkeret smelter og koker inn, altså)

For en liten smørbukkmasse trenger du:
(lag gjerne større porsjon, for dette får bein å gå på)

100 gram kokossukker
100 gram xylitol (eller birkesøt) det går sikkert fint å bruke sukrin også.
50 gram meierismør. (eller melkefri margarin. Jeg vet ikke om det da smaker smørbukk, men den blir nok like fløyelsmyk.)

Varm forsiiiiiktig opp kokossukker og xylitol i en tykkbunnet kjele til det smelter. Rør hele tiden med en visp.
Når det er smeltet rører du med jevne mellomrom til alle klumper av kokossukkeret er borte.
Skru samtidig ned varmen til minimum. La det stå og godgjøre seg i 15-20 minutter. Rør med jevne mellomrom.
Ta kjelen av platen og la det avkjøle seg 5-10 minutter.
Rør inn smøret med en visp til det er godt blandet og har blitt en jevn, karamellaktig masse.
Ha over på et smurt bakepapir som du har lagt i en fat med høye kanter (ca 15-20 cm)
Sett fatet i kjøleskap til massen har stivnet. 
Rut opp med en pizzaskjærer i 1,5x1,5 cm store biter. Pakk inn i cellofan. Nyyyyt.
Hvis du vil ha fastere karameller, kan du sette massen i fryseren og rute opp mens det er kaldt. Oppbevares i kjøleskap eller fryser etter hvilken tekstur du ønsker på karamellene.
Vil du ha skikkelig smørbukk, kan du smelte sjokolade og dyppe frosne karamellene i sjokolademassen. Mmmmm!!!!1| 



5 kommentarer:

  1. Så deilig
    Jeg har laget noe lignende selv og brukt det samme som deg men tilsatt litt gelatinpulver. Da holdt den godt sammen.
    Er på vei inn på kjøkkenet om få strakser for å lage mer... den forsvant jo samme kveld!
    God fredag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var lurt med gelatinpulver. :)
      Må nok lage mer,for dette holder ikke lenge. Må gjemme unna neste ladning så vi har til jul.
      God fredag til deg og.

      Slett
  2. Så kult, jeg og prøvde å lage karamelldrops- først uten smør. Da ble det lissom ikke noe smak, så tilsatte jeg en liten dæsj smør- VOILA! Fantastisk digg. Kul oppskrift du har- må prøve :) God jul til deg.

    SvarSlett
  3. Nam! Brukte oppskriften din/VOFs til juksejulefeiring før jeg vi dro på ferie, og alle elsket kaken! Fint å tenke på at halvparten står i fryseren til når vi kommer hjem (den var jo helt utrolig mektig) :-)

    SvarSlett
  4. Hei! Vi trenger e-postadressen din til Matbloggsentralens giveaway. Du vant en goodiebag fra Stange. Kan du sende til Matbloggsentralen@gmail.com?

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)