torsdag 30. mai 2013

Herregud, for noen supre glutenfrie tortillas!

Jøjemeg, her flyr tiden og blogging er det lite av for tiden.
Jeg begynner igjen forsiktig, og her er en oppskrift på tortillas fra kokeboken Glutenfree On A Shoestring - Quick & Easy, som forøvrig er en veldig bra kokebok med fokus på at glutenfri mat ikke behøver å være så kostbart.
Disse tortillasene har jeg laget mange ganger. De kan lages med egen melmiks (oppskrift kommer), eller med ferdig miks. De smaker myyyyye bedre enn de "vanlige" tortillasene med gluten. Jeg syns ofte de har en "plastelina-aktig" lukt, og plastelina er jo ikke noe særlig å spise. :-)
De glutenfrie torillasene man får kjøpt fra Schärs inneholder melk, og de smuldrer seg opp bare du ser hardt på dem. Disse derimot, henger fint sammen pga xanthangumen. De kan fint brettes i to med fyll inni. Åh, det kommer nok noen oppskrifter MED fyll også.

Anyway, her er oppskrift på

Glutenfrie, melkefrie, herlige tortillas

2 cups (280g eller ca 4,5 dl) glutenfritt mel, jeg bruker Schärs b-miks eller egen melmiks
1 ts xanthangum
1 1/2 ts bakepulver
1 ts salt
4 ts nøytral olje, rapsolje, druekjerneolje
3/4-1 cup vann (1,8-2,3 dl) romteperert

Ha mel, xanthangum, bakepulver og salt i en bolle. Bland godt. Lag en fordypning i midten av melblandingen og hell i oljen og 3/4 av vannet. Bland sammen for hånd eller maskin. Du trenger ikke jobbe lenge med deigen. Hvis deigen er smuldrete tilsetter du 1 ss vann om gangen til deigen er fast og ikke klissete. Litt fuktig skal den føles.
Varm en stekepanne på middels til sterk varme. Du må nok justere litt på varmen underveis i stekingen.
Del deigen i 6 stk. Bruk 2 bakepapir hvor det nederste er smurt med bittelitt olje, legg en deigklump på og legg det andre bakepapirarket over. Kjevle ut til tynne leiver, som en tier i tykkelse, klarer du enda tynnere er du god. Eller invester i en tortillapresse.
Når tortillaen er tynn nok, tar du forsiktig av det øverste bakepapiret. Ta tak under det andre bakepapiret med tortillaen fortsatt på. Legg tortillaen med bakepapiret i stekepannen, løsne papiret forsiktig av. Fordi du bruker bittelitt olje på papiret, er det lettere å løsne det når tortillaen har avgitt litt varme. La steke til det er dannet små flekker med stekeskorpe på den ene siden før du snur og steker på andre siden.
Smør bakepapiret på nytt og kjevle ut neste mens den steker. Er du skikkelig god, klarer du å håndtere 2 stekepanner samtidig, da går det så det suser.
Legg den stekte torillaen i et kjøkkenhåndkle og dekk over. Er det en stund til du skal spise, kan du pakke tortillasene inn i kjøkkenhåndkleet med aluminiumsfolie utenpå. Da holder de seg myke og varme.
Eller du kan fylle dem mens de er varme, brette/rulle sammen og pakke inn i plastfolie. De kan varmes opp når de er klar til å spises. (Husk å ta av plastfolien først.)
Lag gjerne en ekstra stor porsjon og frys ned det du ikke bruker. Disse kan også brukes som lomper.

1 kommentar:

 1. takk for god oppskrift :-)
  Da jeg ikke hadde xanthangum tok jeg heller 50/ 50 med Tytte mel og maisenna.
  Maisenna mele gjør de smidige og bøyelige :-)
  MVH
  Michele

  SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)