søndag 30. november 2014

Pepperkaker uten gluten, melk og raffinert sukker x 2

Det er den store julebakstmåneden, og her kommer 2 nye pepperkakeoppskrifter.
Den ene er søtet med melasse og kokossukker: Melasse er det som blir igjen når raffinert sukker lages. Det inneholder ganske mye næringsstoffer som jern, magnesium, kalium, kalsium og andre sunne saker. Melasse har omtrent samme glykemisk indeks som honning.
Den andre har jeg brukt mørk sirup og økologisk rårørsukker i, men i mindre mengder enn melasseoppskriften. Vil du bruke noe som gir minst blodsukkerstigning, er kokosnektar eller agavesirup bedre. Jeg bruker ikke agavesirup pga det høye fruktoseinnholdet som sies kan være skadelig for leveren. Kokosnektar derimot er bedre, men har litt høyere G.I
Melassedeigen ble veldig mørk, men hang supert sammen ved utbaking (denne deigen kan ikke tas rett ut av kjøleskapet, da er den steinhard. La den hvile en stund på benken, og kna den litt for å få den mykere)
Jeg kjevler ut mellom 2 bakepapirark, da får jeg kjevlet det tynt.
Den andre deigen er lysere, og kanskje litt løsere i fisken, men forhåpentligvis blir resultatet bra (har ikke testet den enda, men kommer tilbake om det) Her kan du bruke kokosnektar og kokossukker eller sukrin.
Jeg linker til gode produkter fra iherb ;)
Melassedeig:
ca 1 kg deig

2 dl kokossukker eller halvparten hver av kokossukker og sukrin
1 1/2 dl melasse (jeg kjøpte denne fra iHerb, økologisk og stooor flaske) (evt kokosnektar eller agavesirup)
1 ss kanel (jeg bruker ceylonkanel, den inneholder mindre cumarin)
2 ts kardemomme
2 ts ingefær
2 ts nellik
200 g kokosolje (kjøper stoor krukke fra iHerb til latterlig pris )
2 dl potetmel
2 dl sorghum (veldig bra mel å bake med, fås på iHerb og utengluten.no)
1 1/2 dl rismel
(eller 5 1/2 dl glutenfri melblanding(tilsett litt etter litt, for melblandinger oppfører seg forskjellig)
1/2 dl fiberhusk
1 1/2 ts natron
2 egg

Kok opp melasse og kokossukker. Ta kjelen av platen. Rør inn kokosolje og krydder. Blandingen vil skille seg.
Bland de tørre ingr og rør dem ned i væsken. Spar eggene tilslutt. (hvis massen blir kornete, har væsken vært for varm. Fortvil ikke, når du tilsetter eggene blander alt seg igjen.)
Ha deigen i en bolle dekket med plast eller en plastpose. Sett i kjøleskap over natten.
Kjevle tynt ut mellom 2 bakepapir. stikk ut kaker med former. 
Stekes midt i ovnen ved 180 grader 8-10 min.


Deig 2:
Gir ca 1,5 kg deig

160 g kokosolje
100 g rårørsukker (evt 50 g kokossukker og 50 g sukrin)
10 dråper vaniljestevia
1 dl mørk sirup (evt kokosnektar eller agavesirup)
1/2 dl fiberhusk
2 egg
4 dl sorghum
3 1/2 dl rismel
4 dl potetmel
2 dl kokosmelk
6 ts kanel
1 1/2 ts malt pepper
1 1/2 ts nellik
1 1/2 ts ingefær
2 ts natron/bakepulver

Smelt kokosolje, tilsett sirup og rårørsukker. Avkjøl litt, ha i kokosmelk og rør sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Ha i eggene og væsken.
Juster litt med mer væske(kokosmelk) eller mel dersom deigen blir for løs eller for tørr. Deigen skal slippe bakebollen, men kjennes litt løs ut. Den hardner i kjøleskapet over natten.
Ta ut deigen i god tid, la den tempereres litt, kna den hvis den virker hard.
Kjevle ut mellom 2 bakepapir, stikk ut kaker og stek midterst i ovnen ved 180 grader 10-12 minutter.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)