tirsdag 17. november 2015

Gluten og melkefrie skolebrød

Jeg fikk så lyst til å prøve meg på skolebrød, det er jo så godt!
Melblandingen her er fin til søt hvetebakst. Den er ganske løs, så den må behandles litt forsiktig.
Jeg liker best deiger som tåler litt juling, slik at den kan eltes og kjevles.
Her var det best å elte den på melet bakematte og dele i passe store biter.
Ha mel på hendene når du triller ut, så slipper du å bli klissete.
Jeg hevet skolebrødene over vannbad i vasken, så det ble litt "hull" i kantene. Hev de heller litt lenger på benken for penere resultat. 

Til 12 store skolebrød trenger du:

200 g rismel
100 g potetmel
100 g tapiokamel
10 g xanthangum (har du ikke xanthangum, kan du bruke 20 g fiberhusk ekstra)
15 g fiberhusk
6 dl kokosmelk (jeg bruker GoGreen som jeg kjøper på Rema, den smaker nøytralt, er passe fet og gir god saftighet til baksten)
1 ss gjær
4 ss sukker. Grunnen til at det er lite sukker, er fordi kokosmelken er søt i seg selv. Ønsker du søtere bakst eller bruker annen melk, tilsetter du mer sukker, inntil 125 g.
2 ss kardemomme
1/2 ss salt
1/2 ss bakepulver
1 egg
100 g shortening (dette kan byttes ut med kokosolje eller melkefri margarin, jeg liker denne shorteningen fordi den er naturlig, gir god saftighet og smaker bedre enn kokosolje i baksten)

Eggekrem:
5 dl kokosmelk
3 eggeplommer
6 ss sukker
2 ts potetmel eller maisenna
1/2 ts vaniljepulver eller 1 ts vaniljeekstrakt

Bland meltypene, fiberhusken og xanthangumen i en bolle.
Ha melk, gjær, sukker, kardemomme og 100 g mel i en bakebolle. Bland og la stå i 10-15 minutter.
Ha så i bakepulver, salt og egg mens du tilsetter melet litt etter litt. Ha i shortening tilslutt og la maskinen jobbe i 5-10 minutter.
Ha deigen over på melet bakematte og del den i 12 biter.
Trill hver bit til en bolle og legg på bakeplate kledd med bakepapir.
Trykk hver bolle flat, ca 1 1/2-2 cm tykk.
Pensle med kokosmelk så slipper du at kantene tørker ut ved steking. La heve under plast til dobbelt tykkelse.
Lag eggekremen mens bollene hever.
Ha melk, eggeplommer, sukker, potetmel og vaniljepulver i en kjele. Varm opp på middels varme mens du hele tiden visper til den tykner. Avkjøl og sett kjelen i kjøleskapet.

Sett ovnen på 225 grader.

Lag en fordypning i hver bolle, og ha en klatt eggekrem i hver fordypning. Bruk gjerne sprøytepose.
Pensle med egg.
Stekes i 15-20 minutter til de er gylne og gjennomstekt. Bank på baksiden av et skolebrød, du skal høre en hul lyd.
Pynt med melisglasur og kokosmasse



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)