torsdag 26. november 2015

Glutenfri og melkefri julekaker - Én deig- 7 slag - eller fler

Jeg må innrømme at jeg ikke har bakt noe annet enn pepperkaker til jul de siste årene. Det blir som regel inn-og-ut-kaker hos oss.
Jeg lagde først en diiiiger deig som dessverre ikke ble så bra. Eller tilslutt ble den grei, men da hadde jeg tilsatt litt mer av ditt og datt slik at jeg ikke hadde målene til alle ingrediensene lenger. Derfor blir denne bedre å lage. Kakene blir herlig sprø, litt porøse og smaker veldig godt. Deigen er egentlig til sugar cookies, sånne som man pynter veldig fint med melisfrosting. Superbaker Annebrith.no har veldig fin oppskrift på frosting og forklaring på hvordan man pynter :)

Denne deigen kan fint kjevles mellom 2 bakepapir.
Jeg kjevler ca 1/2 cm tykk leiv som jeg stikker ut kaker med. Den er også god å rulle til pølser til berlinerkranser eller sjakkruter.
Felles for alle kakene er at de blir enklest å dele, rulle, kjevle etter en tur i kjøleskapet.
Skal du tilsette ekstra ingredienser etter avkjøling av grunndeig må de inn en tur til i kjølsekapet.


Ved å bruke denne grunndeigen kan du lage
 - Sjakkruter (dropp egg og bakepulver, tilsett 2 ss kakao i halvparten av deigen)
 - Sukkerstjerner (pensle med egg, dryss med perlesukker)
 - Tyske skiver (tilsett 3 dråper mandelessens)
 - Smørkranser (tilsett 3 egg)
 - Riflekjeks (tilsett 3 egg)
 - Syltetøykaker
 - Sandkaker
 - Serinakaker (hakkede mandler og perlesukker)
 - Finske brød
 - Sugar cookies

2 1/2 dl rismel
1 dl + 2 ss tapioka
2 1/2 dl maismel eller potetmel
2 1/2 ts xanthangum
1 ts salt
1 ts bakepulver
2 1/2 dl sukker
2 1/2 dl shortening, kokosolje eller melkefri margarin. Du kan selvfølgelig bruke meierismør dersom det tåles. Man kan helt sikkert også bruke Berit Nordstrands nye Rapskokos. Den får du i vanlig dagligvare :)
1 egg
2 ts vaniljesukker
0,5 dl potetmel til elting


Ha shortening/kokosolje/margarin/smør og melis i bakebollen. Kjør det sammen til det blir hvitt/luftig. (Får du ikke massen luftig, ingen problem, Det blir bra allikevel.) Tilsett egg og vanilje.
Ha i mel litt etter litt til deigen ikke lenger føles klissete. Den skal være myk.
Dekk med plast og sett i kjøleskap i 1 time eller natten over.

Variasjoner:
-Sjakkruter: Grunndeig, 2 ss kakao.
Del deigen i 2. Bland kakao i den ene delen. Trill ut til 2 lange, fingertykke pølser. Del de i 2. 
Legg pølsene annenhver hvit og brun i 2 lag.
Pakk inn i plast og sett kaldt i 30 minutter.
Del i 1/2 cm tykke skiver og legg på bakebrett. Stek midt i ovnen ved 180 grader i 10 - 12 minutter

-Sukkerstjerner: Grunndeig, egg til pensling, perlesukker til pynt.
Kjevle til 1/2 cm tykk leiv. Stikk ut stjerner. Bruk stekespade og overfør stjernene forsiktig til bakebrett. Pensle med egg og strø på perlesukker.  Stek midt i ovnen ved 180 grader i 10 - 12 minutter

-Tyske skiver: Grunndeig, 3 dråper mandelessens, evt litt hakkede mandler.
Ha i mandelessens og evt litt hakkede mandler. La deigen hvile kaldt igjen. Trill ut 3-4 cm tykke pølser. Skjær i 1/2 cm tykke skiver.
Stek midt i ovnen ved 180 grader i 10- 12 minutter

-Smørkranser og riflekjeks:Grunndeig + 3 egg
-Fyll til riflekjeks: 50 g kokosolje, 1/2 plate kokesjokolade, 1 egg, 3-4 ss melis.
Rør inn 3 egg. Ha deigen i sprøytepose eller kakesprøyte med stjernetupp for kranser og rilletupp for riller. Sprøyt til små kranser 3-4 cm eller lag 2,5-3 cm lange stenger til riller.
Viktig at bakeplaten er kald. Stek ved 180 grader 10-12 minutter.
Avkjøl på platen før du legger over på rist.
Smelt sjokolade over vannbad sammen med kokosolje. Visp inn ett egg og 3 - 4 ss melis.
Smør fyllet mellom 2 kjeks.

Sandkaker: Grunndeig,  60 g malte mandler.
Tilsett malte mandler og la deigen hvile i kjøkeskapet.
Smør sandkakeformene med kokosolje og strø med polentagryn eller rismel.
Trykk deigen inn i hver form, stek ved 180 grader 10-15 minutter og la avkjøle i formen noen minutter før du tar de ut og avkjøler helt på rist

Serinakaker: Grunndeig, hakkede mandler.
Trill deigen til en lang pølse, skjær i like store biter. Trill hver bit til en kule og legg på bakebrettet. Pensle med eggehvite. Dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Stekes midt i ovnen ved 180 grader i 10 14 minutter til de er gylne.

Finske brød: Grunndeig, hakkede mandler og perlesukker til pynt, egg til pensling.
Trill til 3-4 cm tykk pølse som du trykker litt flat, som en biscotti.
Pensle med egg og strø med hakkede mandler og perlesukker. Del i 2 cm tykke skiver på skrå og stek ved 180 grader i 10-14 minutter til de er gylne. Avkjøl noen minutter på bakebrettet før du overfører til rist.

Syltetøykaker
Kjevle deigen tynt ca 3-4 mm. Stikk ut rundinger, halvparten hele og halvparten med hull i midten. Legg de hele rundingene på bakebrettet. Legg en med hull i på hver hele kake, trykk de lett sammen og fyll midten med bringebærsyltetøy.
Stek ved 180 grader 15 minutter. Avkjøl på bakebrett før du legger på rist.

Sugar cookies: Kjevle deigen mellom 2 bakepapir ca 1/2 cm tykk. Stikk ut kaker med feks pepperkakeformer. Bruk stekespade for å forsiktig overføre kakene til bakepapirkledd bakeplate. Stek ved 180 grader 12-14 minutter. De skal såvidt bli brune i kantene.
Pyntes med melisfrosting som du finner oppskrift og fremgangsmåte på pynt hos Annebrith.no. Se link lenger opp. :)
Lykke til med julebaksten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)