tirsdag 24. november 2015

Glutenfritt grovbrød med havre, solsikke- og linfrø



De aller fleste glutenfrie brødene i butikken har et høyt karbohydratinnhold, og det er jo ikke til å stikke under en stol at mange glutenfrie fabrikatbrød ikke akkurat smaker... vel, godt... og i tillegg har en god næringsverdi. Derfor liker jeg å eksperimentere litt med brødoppskriftene mine. Her kommer en oppskrift på et ganske grovt brød med havre, solsikke-  og linfrø.
Dette inneholder også Fibrex, som er fiber av sukkerroer.
Brødet er saftig og godt. Denne gangen bakt i vanlig brødform.
Oppskriften er nok til 2 brød i 25 cm store former.

1 liter lunkent vann
1 dl fibrex (kjøpes på helsekostbutikker, Allergimat.no, i Sverige eller velassorterte dagligvarebutikker)
1 dl sosikkefrø
1 dl linfrø
1 dl havregryn
2 1/2 toppede ss fiberhusk
1 ss tørrgjær
1 ss sukker eller honning
2 ss salt
2 1/2 dl tapioka
2 dl bokhvetemel
2 dl rismel
1 dl potetmel
1 1/2 ts xanthangum
1 1/2 ts bakepulver
1-2 ss olivenolje

Ha vann, frø, havregryn, fibrex, fiberhusk, sukker/honning og gjær i bakebollen.
Bland raskt sammen og la stå i 10-15 minutter.
Bland sammen de tørre ingrediensene i en anne bolle, og tilsett i det våte desiliter for desiliter mens maskinen går på lav hastighet.
Ha oliveolje over tilslutt og øk hastigheten til middels. La maskinen jobbe noen minutter.
Ha deigen over på bakematte eller benk strødd med litt rismel.
Jobb evt litt mer mel inn og form til brød.
Ha over i smurte brødformer.
La heve til dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 250 grader.
Sett inn brødene og sleng en dl vann i bunnen av ovnen. Steng døren fort igjen og senk til 200 grader. Stek i 1 time.
Ta ut og avkjøl på rist. Er brødene vanskelig å få ut av formen, vent noen minutter før du prøver igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)