torsdag 3. desember 2015

Sunnere julekarameller - glutenfri, raffinert sukkerfri og kan gjøres melkefri med enkle grep :)

bildet lånt herfra til jeg får laget mitt eget :)
Jeg er visst i skikkelig julegodtmodus om dagen, og karameller er syndig godt. Men vanlige karameller er også syndig usunt. Disse er ikke så aller verst sunne. De inneholder søtning i form av kokossukker og honning. Jeg lagde denne oppskriften med utgangspunkt i Somas oppskrift.
Ønsker du å gjøre de enda sunnere kan du bytte ut honning med fibersirup og bruke halvparten kokossukker og 2 ss Steviosa.
For melkefri versjon, bytt ut smør med rapskokos eller kokosolje og fløte med kokosmelk.

For en ildfast form 15x20 cm trenger du:

100 g smør/rapskokos/kokosolje
2 dl fløte/kokosmelk
6 ss kokossukker/ 2 ss steviosa og 3 ss kokossukker
6 ss honning/fiberfin
1 ts vaniljepulver

Smelt smør/fett i en kjele. Ha i resten av ingrediensene og la det koke under omrøring HELE tiden. Ellers kan det lett koke over, og det er ikke så gøy. Dessuten brenner kokossukker seg lett, og det er ikke godt. Det kan bli smertefullt siden karamellen er veldig varm.
La det koke 15-20 minutter til det har tyknet og blitt blankt. Boblene er ca 1 cm store. Jo lenger du koker, jo hardere blir karamellene.
Dekk formen med bakepapir. Mål gjerne opp bakepapiret til litt større enn formen og klipp i hjørnene. Legg papiret i formen og legg hjørnene over hverandre. På denne måten slipper du å få krøll i papiret.
La karamellmassen stå bittelitt slik at det slutter å boble før du heller over i formen.
Da slipper du å få bobler i karamellen. 
Avkjøl til den har satt seg, men fortsatt er litt myk/skjærbar. Løft ut bakepapiret. Skjær i ruter på 2x2 cm med en skarp kniv eller en pizzarulle og avkjøl helt i kjøleskap.
Når karamellen er avkjølt, kan du dekke hver bit med smeltet sjokolade, pakke inn i fint papir eller bare spise rett fra formen.

2 kommentarer:

 1. Hei! Tenkte å lage karameller idag. Men ble usikker. Det står honning / fiberen. Hva mener du? Begge deler eller halvt om halvt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner at det kunne være litt forvirrende
   Mente honning ELLER fibersirup avhengig av om du vil ha karamellen med honning eller lavkarbo (med fibersirup) 😊

   Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.