tirsdag 22. mars 2011

Gluten- og melkefrie sjokolade-cupcakes

Det er gøy å se hva det googles mest på og det som går mest igjen er lavkarbo+glutenfri,, men også cupcakes+glutenfri+melkefri+sukkerfri.
Har en flott kokebok som heter "Babycakes" som er skrevet av innehaveren til et bakeri midt på Manhattan hvor de kun serverer bakevarer uten melk, gluten, egg og sukker.
De har visstnok lange køer hver dag, og det er jo forståelig. Tenk å kunne gå inn på et bakeri og bare peke på hva som helst og vite at du trygt kan spise det.
Ettersom jeg forstår er det faktisk åpnet et bakeri i Oslo som spesialiserer seg på glutenfri mat. Hurra for det!
Men her er ihvertfall oppskriften fra boka. Som vanlig hadde jeg ikke alt, og justerte oppskriften litt:

200 g kikertmel
70 gram potetstivelse (hadde ikke, men brukte tapiokastivelse)
100 g kakao
30 g arrowroot (kan kjøpes på helsekost eller innvandrerbutikk)
1 ss  0g 1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts xanthangum
2 ts salt
(Hadde også i et par ss chiafrø. Det stod ikke i oppskriften, men chiafrø gir ekstra fiber, omega-3 og kalsium. Det smaker ikke noe. Det skal visst i tillegg kunne erstatte fett/smør i oppskrifter) 
225 ml kokosolje
300 ml agavesirup
175 g hjemmelaget eplesaus (cupcakesene blir da helt sukkerfri, men jeg kjøpte eplemos, det inneholder mindre sukker enn syltetøy. Kan legge ut eplesausoppskriften senere)
1 1/2 ts vaniljeessens
225 ml varmt vann eller varm kaffe.
(2 egg tilsatte jeg, men det står ikke i oppskriften, de kan droppes hvis du ikke tåler det)
Sjokolade-glasur. Legger ut oppskrift her (Nei, denne glasuroppskriften  vil jeg ikke dele, for den ble virkelig ikke god!)


Forvarm ovnen til 170 grader.
Legg muffinspapir i 2  stk 12 formers muffinsplate.
Bland det tørre. Tilsett oljen i vannet hvis den er stiv, slik at den smelter. Hell vann med olje i melet. Mål opp agavesirup i det samme målebegeret som oljen og vannet, så henger sirupen ikke fast når du skal helle over i røren. Ha i eplesausen og vaniljeekstrakt. Tilsett evt lettpiskede egg.
Rør sammen til det er en jevn røre.
Fordel i formene til 3/4 fulle.
Stekes i midten i 22 minutter, snu brettet etter 15 minutter.
De er ferdige hvis overflaten retter seg ut igjen hvis du trykker en finger forsiktig mot cupcaken.
La de stå i formen i 20 minutter før du flytter dem over til en rist og avkjøler helt der.


(pardon my oversettelse, hodet henger ikke helt med)
Bilder kommer når glasuren er ferdig avkjølt i kjøleskapet 
Glasuren ble forferdelig!! På bilde i boka ser den nydelig ut. Men min ble grusom. Prøvde tilogmed å smelte 1/2 plate, dyr, mørk sjokolade for å se om det ble bedre, men ikke det, nei. Her ble det også brukt 2,25 dl kokosolje og 0,5 dl agavesirup. Æsj og fillern. Kjedelig når ting ikke blir som man hadde tenkt seg!


Evaluering av cupcakesene: HM! Ikke supergode,  men saftige var de pga eplesausen/mosen og chiafrøene. Kanskje et annet mel hadde vært bedre. Jeg vil prøve å bytte ut kikertmelet og tapiokastivelsen med Schärs b-mix som jeg er så glad i neste gang.
Syns dette ble for dyre cupcakes med så mye som 3 dl med agavesirup og 2,25 dl kokosolje. Heldigvis hadde jeg kjøpt jumboflaske med sirup og kokosolje på iHerb.
Hvis noen andre vil prøve seg på denne oppskriften og får superresultat, let me know, please :-)

Evaluering nr.2: Var det ikke fryktelig mye med 100 gram kakao i oppskriften? Kanskje det var derfor de ble litt bitre, eller "sterkt" som sønnen min på 5 sa? HM! Skal jeg gi denne oppskriften en sjanse til? Da vil jeg nok lage 1/2 porsjon og bruke kun 2 ss kakao.

5 kommentarer:

  1. Jeg regner med potetstivelse ikke er det samme som potetmel? Hvor kjøper du det?

    SvarSlett
  2. Hmm! Godt spørsmål. Googlet det, men ble ikke klokere. Jeg tror kanskje det går an å få tak i på innvandrerbutikker (de har jo alt:-))
    Men tapiokastivelse burde vel også gå an.

    SvarSlett
  3. På matvareguiden potetmel og potetstivelse som samme type produkt, så da går det for det samme
    :-)

    SvarSlett
  4. Oj, så flott blogg du har her! Lever uten melk, egg, gjær og minimalt med gluten så her kan jeg hente mange nyttige tips!
    Titter innom snart igjen :-)
    Mvh
    Rutt

    SvarSlett
  5. Takk-takk, Rutt. Velkommen skal du være. :-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)