tirsdag 8. mars 2011

Pistasje-gelato (is) uten melk og sukker

http://www.ifood.tv/ har mange oppskrifter som forskjellige bloggere legger inn både skriftlig og som video. Her er en av dem:

Pistachio Gelato - Gluten Free, Dairy Free picture


Ingredienser


5 dl ristede, usaltede pistasjenøtter uten skall 
5 1/2 dl vann
¼ ts salt
2 ss maisenna
2 dl rårørsukker, kokossukker, xylitol eller sukrin
1 ts sitronsaft 

evt grønn konditorfarge

Slik gjør du:

Ha 4 dl pistasjenøtter i en bolle og dekk helt med vann. La det bløtlegges i 1-8 timer. Hell av vannet og skyll nøttene til vannet er klart. 
Hakk resten av nøttene med saltet i foodprocessor til det er en litt grovt malt. Sett dette til side.
 Ha de bløtlagte nøttene i en blender med 5 1/2 dl vann. Kjør i 2-3 minutter til det er en jevn og fin masse, med konsistens som tykk krem. Hvis det er for  tykk krem, kan du tilsette litt mer vann og blande det inn.
Ta 1 1/2 cup av nøttekremen og bland med maisennaen til det er godt blandet. 
Ha resten av nøttekremen i en stor kjele, tilsett de hakkede nøttene og rårørsukker (eller annet sukker) og varm forsiktig opp til det akkurat begynner å koke. Tilsett maisenna/nøtteblandingen og kok i 1 minutt mens du hele tiden rører. Konistensen minner nå om pudding. Ta kjelen av platen og rør inn sitronsaften. 
Hvis du syns den blir for blek kan du nå tilsette konditorfarge eller annen grønn matfarge.
For en ekstra jevn gelato kan du helle røren gjennom en sikt, for en mer kornete konsistens kan du bare helle alt over i en bolle. Dekk til med plastfolie rett på røren for å forhindre snerk på gelatoen.
La det avkjøle til romstemperatur og så i kjøleskapet til den er kald.
Hell røren i iskremmaskinen. OBS! Sett maskinen igang før du heller i røren, ellers stivner det fort i kantene og det blir vanskelig å få vispen til å gå rundt.
La ismaskinen gå i 20-25 minutter eller ifølge bruksanvisningen til maskinen.
Gelatoen bør spises umiddelbart når den er ferdig eller legges rett over i en lufttett boks og i fryseren. Ta den isåfall ut av fryseren ca 5 minutter for å mykne litt før servering.

*NB! Hvis du bruker saltede pistasjenøtter, må du utelate saltet i oppskriften.


Pistasjnøtter er rike på kalorier, og det meste kommer fra énumettet fett. De er også rike på protein, kostfiber, B-vitaminet tiamin og magnesium, og er en fin kilde til jern og B-vitaminet niacin.

Helseeffekt:
Énumettet fett er godt for hjertet og kolesterolet. Denne typen fett er pistasjnøtter svært rike på. Dette halvfaste fettet har en sunn helseprofil sammenlignet med det mettede, harde dyrefettet (det du finner i bacon, pølser og helfete meieriprodukter). Du er faktisk avhengig av å spise litt mykt fett for å kunne gå ned i vekt! Proteiner er byggesteinene i blant annet musklene, håret, hormonene og alle cellene våre. Kostfibrene i pistasjnøtter sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemoroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen, og det er bra for immunforsvaret.

Tiamin er nødvendig for omsetningen av de energigivende næringsstoffene, særlig karbohydrater. Dette B-vitaminet er dessuten viktig for nerver og muskler. Magnesium inngår i skjelettet vårt sammen med kalsium, og er dermed viktig for en sunn beinbygning. Magnesium har i tillegg en muskelavslappende virkning. Dette er grunnen til at mange med leggkramper har nytte av å øke inntaket av magnesium.

Jern er et næringsstoff som barn og kvinner i fertil alder lett kan få litt lite av. Dette sporstoffet er viktig for dannelse av de røde blodlegemene som frakter oksygen til alle cellene i kroppen. B-vitaminet niacin spiller en viktig rolle i omsetningen av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater. Niacin aktiverer nemlig noen enzymer som sørger for at energimolekylene brytes ned og omdannes til energi på en form som kroppen kan bruke.

Næringsinnhold i 100 g pistasjnøtter, saltet

Spiselig del % 55
Vann g 2
Energi1, kilojoule kJ 2542
Energi2, kilokalorier kcal 615
Protein g 17.9
Fett g 55.4
Mettede fettsyrer g 7.4
Transumettede fettsyrer g 0
Cis-enumettede fettsyrer g 27.6
Cis-flerumettede fettsyrer g 17.9
Kolesterol mg 0
Karbohydrat g 8.2
Stivelse g 2.5
Mono- og disakkarider g 5.7
Sukker, tilsatt g 0
Kostfiber g 6.1
Alkohol g 0
Retinol µg 0
Beta-karoten µg 130
Vitamin A RAE 11
Vitamin D µg 0
Vitamin E alfa-TE 1.4
Tiamin mg 0.70
Riboflavin mg 0.23
Niacin mg 1.7
Niacin-ekvivalenter NE 4.7
Vitamin B6 mg 0.26
Folat µg 58
Vitamin B12 µg 0
Vitamin C mg 0
Kalsium mg 110
Jern mg 3
Natrium mg 530
Kalium mg 1040
Magnesium mg 130
Sink mg 2.2
Selen µg 6
Kopper mg 0.83
Fosfor mg 420 

2 kommentarer:

  1. Kan man lage denne isen uten ismaskin, tror du? :-)

    SvarSlett
  2. Jeg har ikke prøvd det, men det går nok an. Husk bare på å røre i isen hver halve time til den er ferdig. Si gjerne ifra hvordan det gikk. :-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.