fredag 8. april 2011

Skogsbærsmoothie

Igår skulle jeg egentlig legge ut en oppskrift på fiskekaker, men de ble så mislykka at det ble ikke noe av.
Jeg leste på nett at fiskekaker MÅ lages av fersk fisk. "Pøh", tenkte jeg, det kan vel lages med frossen fisk også. EH........nei, det kunne det ikke. Det ble noen vasne, løse fiskekaker som ikke hang sammen selv med egg, tapioka, chiafrø og xanthangum (for å trekke ut væsken). :(
Neste gang blir det nok fersk fisk, ja. :-) Man lærer så lenge man lever.
Da blir det heller oppskrift på antioksidant-bombe-smoothie med omega-3, protein, fiber og kalsium):


Til 4 litt store glass:
2 ss chiafrø bløtlagt i 2 dl vann
3 bananer
2 egg
3-4 dl Frosne skogsbær (blåbær, bjørnebær, bringebær, rips) Ferdig pose kjøpt i butikken.
Kjør dette til en jevn masse i en blender eller smoothiemaskin.


Nyttig kunnskap om råvarene:

Bananen hører til blant de fruktene som inneholder noe mer kalorier - men det er fortsatt ikke mye å snakke om. Bananen er en flott kilde til rask energi i form av fruktsukker. De litt grønnere bananene inneholder forholdsvis mer stivelse og mindre sukker. Denne spesielle stivelsen er for en stor del motstandsdyktig mot fordøyelsesenzymene, slik at grønnere bananer i praksis tilfører oss en del kostfiber. I tillegg får du en god del vitamin B6 og kalium.
HelseeffektI en studie fant man at de som spiste en banan daglig, hadde bedre beskyttelse mot hjertesykdom enn de som ikke spiste en banan daglig. Dette skyldes kaliuminnholdet, som er med på å sikre en god hjertehelse. Banan er også super mat etter trening, eller underveis, dersom du holder på lenge. Velg da de godt modne variantene som gir deg rask sukkertilførsel. Alle bananer inneholder B6, et av vitaminene som er viktig for å omdanne proteiner, fett og karbohydrater fra maten til energi til cellene våre.
Bjørnebær er en av de mest antioksidantrike matvarene vi har (målt i forhold til en normal porsjon). Bjørnebær er en god vitamin C-kilde, men inneholder desto mer av andre antioksidanter. I tillegg er bærene en kilde til kostfiber og mindre mengder vitaminer og mineraler.
Blåbær ligger på ti-på-topp-listen over de mest antioksidantrike matvarene vi har (målt i forhold til en normal porsjon). Blåbær er en kilde til vitamin C, men inneholder desto mer av andre antioksidanter. I tillegg inneholder bærene mindre mengder vitaminer og mineraler.
Rips er en god kilde til vitamin C og andre antioksidanter. Bærene er også en kilde til kostfiber.
Bringebær ligger på ti-på-topp-listen over de mest antioksidantrike matvarene vi har (målt i forhold til en normal porsjon). Bringebær er en god kilde til vitamin C og kostfiber, men inneholder desto mer av andre antioksidanter, nemlig fenoler. I tillegg inneholder bærene mindre mengder vitaminer og mineraler.
Antioksidanter beskytter kroppens vev mot skader fra frie radikaler. Disse dannes ved normalt liv og aktivitet, men også ved stress, røyk, forurensing og solbestråling. En tommerfingerregel sier at jo mørkere farge frukten/grønnsakene/bærene har, desto mer antioksidanter inneholder den. Den flotte rødfargen på ripsene forteller oss at her er det mye antioksidanter. Disse kan forebygge kreft og hjertesykdom ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff. Vitamin C fra rips fungerer også som en antioksidant i kroppen, men har i tillegg andre oppgaver. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Kostfiber fremmer god fordøyelse og en sunn tarm.
Egg gir oss en lang rekke næringsstoffer; ja, de aller fleste stoffene menneskekroppen behøver er til stede i egget!

Protein
Proteinet i egg er av svært god kvalitet. Aminosyre sammensetningen i eggprotein er svært lik proteinet i menneskekroppen, og vi sier derfor at det har høy "biologisk verdi".

Fett
Fettet i egg er samlet i eggeplommen. 30 % av plommens vekt er fett, og dette fettet har evnen til å binde annet fett. Denne egenskapen som emulgeringsmiddel utnytter vi når vi lager majones.
Karbohydrat
Det finnes nesten ikke karbohydrat i egg.
EGG-vitaminer: A, B, D, E og K-vitamin. Av B- vitaminer finnes det hele 8 forskjellige og alle er til stede i egget. Vitamin B finnes som riboflavin, niacin (kun i hviten) og tiamin (kun i plommen). Vitamin A og D finner vi i relativt store mengder i plommen. Karoten, fargestoffet som også er i gulrøtter og som omdannes til A-vitamin i kroppen, gir plommen den gule fargen. D- vitamin er ekstra vanskelig å få fra kostholdet ellers, så eggets bidrag tellerekstra her! Ikke rart at egget blir kalt "Naturens egen vitaminpille"! Men NB: Må ikke svelges hele!
EGG-mineraler og sporstoffer:
Jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. Jern teller litt ekstra i egg, fordi kvinner lett får for lite jern fra det øvrige kostholdet.

EGG-proteinet - verdens beste for kroppen!
Proteinene i matvarer har svært forskjellig verdi for kroppen, eggets er den beste. Eggets samlede protein likner mest på kroppens eget protein. Derfor sier vi at egget har den beste proteinkvalitet for menneskekroppen.

Egg har mye umettede fettsyrer
Liksom kylling og kalkun har også egg en høy andel umettede fettsyrer; og er dermed sunnere, for eksempel hardkokt som pålegg, enn for eksempel hvitost eller spekepølse. Egget gir også færre kalorier.
Hva med kolesterolet? Ja, eggeplommen inneholder kolesterol, men dette betyr lite, om noe, for blodets kolesterolinnhold. Det er helt andre matvarer, de med høyt innhold av mettede fettsyrer, som øker kolesterolet i blodet, slik at det kan bli en helserisiko. Det er nok verdens største myte om mat - at egg er farlig for kolesterolet.
Kos deg med egg! EGG-ER-NÆRING!


Chia frø er et lite frø, litt mindre enn sesamfrø i størrelse. Frøet kommer fra Mexico og er det frøet aztekerne livnærte seg på for mange hundre år siden.
Frøet vokser på åkere og spises som de er, men chia blir også brukt til å spires. Denne spiringen er så kjent at egne dukker/byster er laget for å spire chiafrø til hår på dukken, nede i en grop på bystens hode.
Forøvrig lages det en egen helsedrikk med chiafrø i Mexico, der chiafrø blandes med lime/sitronsaft til en gelekatig drikk.
EGENSKAPER VED CHIA FRØ:
Chiafrø er en svært god kilde til omega 3 fettsyrer sammenliknet med andre frø og matvarer. Se følgende tabell.
Innhold av omega-3 fettsyrer:
* Chiafrø: 62,3%
* Linfrø: 54,6%
* Gresskarkjerner: 15%
* Soyabønner: 15%
* Valnøtter 5%
2 ss. av chiafrø inneholder med omega-3 enn en hel laksefilet. Chia frø er en av planterikets beste omega-3 kilder.
Chiafrø har også et høyt innhold av protein og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene vi trenger. Chiafrø blir derfor et fullverdig protein.
Chiafrø er også rikt på mineraler, blant annet kalsium. 2 ss. chia frø kan måle seg med kalkinnholdet i flere glass melk. Chia inneholder 205 mg kalsium pr 100 gram.( gjennomsnittsverdi).Dette er fint å ta dersom man ikke drikker melk eller spiser melkeprodukter.
Chia er et slimdannende frø, slik som linfrø. Dette kan være fordelaktig på flere måter: Hvis du har diare eller er dårlig i magen kan du avhjelpe tarmen ved å spiser chiafrø. Chiafrøene vil suge opp væske. Denne oppsugningsevnen skyldes mukoploysakkaridene som er i frøene. Disse mukopolysakkaridene bygger opp en slimhinne i tarmveggen som hemmer sykdomsfremkallende bakterier.
Chiafrø gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort. Opptaket av karbohydrater forsinkes ved at det i tarmen blir en slags 'slimbarriere' å komme igjennom. Frøene svulmer opp og vil ta en del plass i mage/tarmsystemet. Det kan gi en metthetsfølelse, som kan være gunstig hvis du skal legge opp et kosthold for å gå ned i vekt

2 kommentarer:

  1. Har så lyst å få tak i chiafrø.. så på chiapuddingoppskrifter tidligere i dag...... mye godt man kan lage!

    SvarSlett
  2. Jeg har sett noen oppskrifter på pudding.
    Hadde vært spennende å prøve det.
    Du får kjøpt chiafrø på noen helsekostbutikker her, men det er dyrt. Jeg kjøpte på iHerb. (selvfølgelig) ;-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.