søndag 17. juli 2011

Gluten: Det du ikke vet kan ta livet av deg.Dr. Mark Hyman er opptatt av kosthold og hvordan mat og helse henger sammen. Han mener i dette innlegget at udiagnostisert  cøliaki eller glutenintoleranse kan gi andre diagnoser som osteoporose, irritabel tarm-syndrom, reumatoid artritt, lupus, M.S og nesten alle andre autoimmune sykdommer. Gluten er også knyttet til mange psykiatriske og nevrologiske sykdommer som angst, depresjone, schizofreni, demens, migrene, epilepsi og nevropati. (kanskje også M.E?)
At det også er knyttet til autisme og ADHD er kjent for mange, men i skolemedisinen får dette ofte ingen anerkjennelse.

Den vanlige oppfatningen når det gjelder diagnosen cøliaki er at man tenker barn med vekttap og diaré, men cøliaki kan like gjerne gi symptomer som overvekt og  forstoppelse og kan ramme alle aldre.
Glutenintoleranse er faktisk en autoimmun sykdom som gir betennelse i hele kroppen på tvers av alle organsystemer inkludert hjerne, hjerte, ledd fordøyelseskanal m.m. Det kan være eneste årsaken bak mange ulike "sykdommer". For å korrigere disse sykdommene må du behandle årsaken (som ofte er glutensensivitet) ikke bare symptomene.

Så mange som 99 % av alle med cøliaki eller glutenintoleranse vet ikke at de har det.
Hele innlegget kan du lese her 
Han har også en bra innlegg om High Fructose Corn Syrup her

Dr. Mark Hyman  er en lege som ønsker å finne de grunnleggende årsakene til kronisk sykdom gjennom å se på hele mennesket og behandle de underliggende årsakene til sykdom og ikke bare symptombehandle. Dette kalles funksjonell medisin.

Fra siden til Mark Hyman:
"Funksjonell medisin er en helt ny måte å forstå og behandle kroniske sykdommer fra diabetes til depresjon, fra hjertesykdom til hypertensjon (høyt blodtrykk), fra autoimmune sykdommer til autisme, fra alzheimer til angst og mer.
Kjernen ved dette konseptet er at kronisk sykdom ofte er et resultat av ubalanser i de sentrale underliggende fysiologiske systemer i kroppen.
Betennelser, blodsukker-ubalanse, insulinresistens, oksidativt stress, hormonelle problemer og andre tilstander setter kroppen i ubalanse.
Dette sammen med dårlig kosthold, mangel på essensielle næringsstoffer, emosjonelt stress, miljøgifter, mangel på mosjon gjør det lettere for kroniske sykdommer å utvikle seg.
Funksjonell medisin er en metode som gir kroppen tilbake balansen i de underliggende fysiologiske systemene.
Når dette er gjort vil dine iboende biologiske helbredende krefter slippes løs og kronisk sykdom er løst naturlig og raskt og ofte uten behov for kostbare farmasøytiske medisiner.
På denne måten tilbyr funksjonell medisin en unik tilnærming og forståelse av mange kroniske sykdommer som gir oss en ny måte å møte epidemien av kroniske sykdommer vi møter i det 21.århundret."

8 kommentarer:

 1. Dette kan jeg skrive under på 100%.

  Lavt jernnivå hele livet... b12 ikke høyere enn nødvendig. Ikke visste jeg at korn hemmer opptaket av både b12 og jern.

  Lavt stoffskifte med antistoffer som ung voksen. Ikke visste jeg at den internasjonale ekspertisen på stoffskiftebehandling anbefaler glutenfri diett for stoffskifteforstyrrelser med antistoffer.

  Dovne hender fikk jeg i 2008. Ikke visste jeg at mel får meg til å ta opp et par kg vann ekstra og at jeg får nerver i klem og dårlig blodomløp etter 14 dager tilbake på mel etter et halvt år av...

  Takk og lov for internett, og for en god privatlege. Fastlegene har dessverre bare basiskunnskap om helse og i alt for liten grad evne til å se ut over "informasjons"-brosjyrene til legemiddelfirmaene.

  SvarSlett
 2. Smgj:Så bra at du har funnet ut hva kroppen din ikke tåler. Ja, man må sannelig stå på for å finne svar. :-)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for en side som traff mitt i blinken av mitt <3.
  Jeg har stor tro på supermat, tror også at hvete faktisk ikke er så farlig i seg selv om det er rent og fra åkeren.... Sannheten er at hveten er behandlet og brød tilsatt ekstra gluten. En skal også være på vakt ovenfor glutenfritt mel for altfor mange av de produktene er tilsatt E-stoffer og diverse gummibehandlingsmidler etc etc. Les på pakkene! Kjøpte glutenfri muffinsmix i Sverige. Det smakte bare ekkelt og kunstig. Semper har bra produkter etter det jeg hittil vet.
  Gleder meg til å forske mer på dette. Min kropp er i gang :o)

  SvarSlett
 4. Så fint at du er på gang med nytt og forhåpentligvis bedre kosthold for deg. :-)
  Når det gjelder gluten er det mange som ikke tåler det uansett hvordan melet er behandlet.(men som ikke selv er klar over det) Mine 2 sønner har intoleranse mot proteinet i gluten og melk, gluten finnes jo i flere ting enn hvete. Jeg tror man må finne ut selv hva kroppen tåler eller ikke tåler. Selv har jeg nå funnet ut at jeg må helt holde meg unna gluten en periode. (går opp 2 kg på ett døgn hvis jeg spiser eller drikker(øl) noe med gluten. Tror ihvertfall at det er synderen. Det som nok skjer er at kroppen holder igjen vann når den får i seg noe den ikke skal ha. Og som deg syns jeg det er interessant å forske på hva som er best for meg. Gudene skal vite at jeg har prøvd mye forskjellig. :-)

  SvarSlett
 5. Jeg lurer på hvor lang tid det tar for allmennleger for å øyene for dette. Under mine år som syk fikk jeg ikke en eneste gang råd til å gjøre noe med kosten. Dette tross moderat overvekt og mye betennelser i kroppen. Når de tradisjonelle prøvene ikke gir utslag så er det få leger som tør å komme med kostråd.

  SvarSlett
 6. Anna: Nei de fleste leger tenker kun tradisjonell medisin og ser ikke på det man spiser og hvordan det kan påvirke helsen for mange.
  For dem er reseptblokken eneste løsning på helseproblemer.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for et kjempefint innlegg:) Jeg har som dere over her opplevd dette på kroppen. Dr. Hyman trekker fram veldig mye interessant i den artikkelen. Men likevel vil jeg gjøre oppmerksom på at det er noen faktafeil der. Bl.a. sier Dr. Hyman at oat (havre) inneholder gluten, det stemmer ikke. Havre er glutenfritt. Men vi med cøliaki må spise havre som er merket "glutenfri" siden havre kan ha blitt forurenset av andre kornprodukter under produksjonen. Videre nevner han at beste måten å finne ut om man har cøliaki eller er sensitiv mot gluten er å utelukke det fra kostholdet, noe som absolutt ikke anbefales. Spesielt på Rikshospitalet er de veldig nøye med at pasientene følger vanlig diett helt til diagnosen er satt, nettopp fordi tarmen tilheles fort, og det kan derfor være vanskelig å sette diagnose etter en slik eliminasjonsmetode. Ofte må slike pasienter da gå gjennom en hard provokasjon som ofte varer flere uker, for å fremkalle sykdomstegn igjen. Men ofte vil ikke det gi like godt bilde som hvis man ikke endrer noe.
  Er veldig enig med smgj at leger generelt har altfor lite kunnskap om kosthold.

  Kan fortelle om meg selv:
  Som 15 år gammel jente tok jeg kontakt med min daværende lege med mistanke om cøliaki. Siden jeg var en veldig aktiv jente med en atletisk kropp ble jeg avvist. "De som har cøliaki er radmagre grunnet diaré, noe som ikke er tilfellet hos deg." Istedenfor å henvise meg til en gastroskopi fikk jeg en henvisning til psykolog. Årene etter oppsøkte jeg flere leger, men med samme svar. 24 år gammel (ca 10 år senere) opplevde jeg at kroppen kollapset totalt, den nektet å ta til seg næring samtidig som vekta mi skøyt i været bare i løpet av noen få uker. Etterhvert fikk jeg den lenge etterlengtede gastroskopien. "Overraskende" nok hadde jeg cøliaki. 3 år på naturlig glutenfritt kosthold gav veldig liten effekt på min dårlige helse. Legen på Rikshospitalet mente det ville ta lang tid grunnet hvor mange år jeg hadde gått ubehandlet. Det var så mange ubalanser i kroppen min. Han bad meg om unnskyldning på vegne av alle legene som hadde slått hånda av meg i alle disse årene. Jeg fikk da vite at det var mer regelen enn unntaket at tenåringer/voksne som får diagnosen er litt overvektige pga forstoppelse. 27 år gammel fikk jeg diagnosen ME og jeg er ennå syk. Jeg kan virkelig ikke la være å tenke at hvis jeg hadde blitt tatt alvorlig som 15 årig jente, hadde jeg kanskje ikke hatt ME idag.

  Jeg må også si jeg reagerer på enkelte legers uttalelser om hvor farlig det er at pasienter søker etter svar på sine lidelser på egenhånd enten via bøker eller internett. Hadde ikke jeg gjort det, er det ikke sikkert jeg noengang ville fått diagnosen. De glemmer jo at det er vi som kjenner kroppen vår best og vet hvordan den reagerer til enhver tid. Mener ikke med dette at man skal sette diagnoser på seg selv og andre, men leger må bli flinkere til å lytte til sine pasienter. Og ikke minst henvise videre når de ser sin egen begrensning. For når det kommer til ernæring er det ikke mange leger som har noe særlig kunnskap. Litt ydmykhet hadde ikke skadet. Heldigvis har leger blitt litt flinkere til å diagnostisere cøliaki og tar dette mer alvorlig enn det som var tilfelle tidligere. Men det er likevel viktig å stå på og kreve videre undersøkelser, ev. få en ny vurdering av en annen lege hvis man føler at man ikke blir trodd.

  SvarSlett
 8. Helen: Ja, det stemmer at havre i er glutenfritt. Vi bruker glutenfri havre i grøt og brød.
  Det er synd at du har gått så mange år med udiagnostisert cøliaki, legene har mye å lære om kosthold og helse. Sjansen for at det er derfor du har M.E idag er jo stor.
  Det er synd man ikke blir tatt på alvor når man kommer til legen og selv mener at noe er feil i fordøyelsessystemet, så blir man henvist til psykiatrien. Nei, takk for internett sier jeg. Der finnes svar på alt, selv om det er en jungel med informasjon og svada, så må man finne ut hva som er seriøst og hva som er tull. :-)

  SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.