søndag 25. september 2011

Honningmarinerte kyllingspyd med sofrito


En av tingene som ofte er vanskelig når man har M.E, er å lese bøker. Konsentrasjonen er dårlig, og man får ikke med seg mye av det man leser.
Tidligere har jeg hatt stor glede av å lese bøker, så da det ble for vanskelig var det et stort savn. Jeg hørte mye på lydbøker i en periode, men tilogmed kunne bli vanskelig å konsentrere seg om.
De siste ukene har jeg faktisk klart å lese hele 4 bøker! Gleden er stor, selv om jeg fortsatt kan glemme hva jeg har lest. 
Mofongo av Cecilia Samartin er den siste boken jeg har lest, og den  kan anbefales for  matnytere og ja, alle faktisk. Den handler om en mobbet gutt med hjertefeil som ikke kan delta i lek som andre barn kan, og han tilbringer mye tid sammen med bestemoren sin som etter et slag begynner å lage mat igjen sammen med barnebarnet. Boken omhandler livets vanskeligheter og håndtering av av dette på gode og mindre gode måter. Også handler den om mat og hvordan mat kan samle mennesker.
En av rettene som går igjen i boken er Sofrito. Eller det er vel heller et tilbehør eller smakstilsetning.
Jeg søkte på oppskriften sofrito idag og kom fram til denne:

2 medium store grønne paprika
1 stor rød paprika
2 store tomater
2 middels store løk
1 hel hvitløk
1 bunch korianderblader (skulle tro det var en nevefull eller en potte) Jeg hadde bare tørket.
1/2 bunch persilleblader
olivenolje
urtesalt

Del paprikaene i 8, ta bort frøene.
Del tomatene og løken i 4 og ha det sammen med paprikaen over i en blender sammen med koriander og persille. Kjør dette sammen til det er finhakket, men med litt tekstur.
Skrell og finhakk hvitløken, stek den på svak varme med olivenolje til den er myk, men pass på at den ikke svir seg.
Hell over paprika,tomat og urter og stek på middels til svak varme til væsken er halvert. Smak til med urtesalt. Det smaker herlig. :-)
Picture of Sofrito © Hector Rodriguez

Kyllingspyd:
Kyllingfilet
2 ss Honning (jeg hadde honning med timian til glasering som jeg hadde kjøpt i Sverige) 
eller bruk yaconsirup
2 ss eplesidereddik
5 ss olivenolje

Del kyllingen opp i passende biter til å stikke på grillspyd. Bland sammen ingrediensene til marinaden og ha kyllingbitene oppi. Mariner 1 til 2 timer.
Lag grillspyd og stek på grill eller i grillpanne.

Server med sofrito og salat.  3 kommentarer:

  1. Nå ble jeg ganske enkelt sulten. Hørtes helt vanvittig godt ut! Jeg er litt uinspirert i matveien for tida, trenger virkelig å utvide horisonten litt, så kanskje jeg skal prøve dette i morgen.

    SvarSlett
  2. Sv: Så morro at du har kjøpt vaskenøtter! :) Håper du blir fornøyd, det er iallefall jeg! Og nå har jeg vasket badet med den hjemmelagde såpa mi, og det ble veldig rent og fint!

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.