søndag 27. november 2011

Pepperkaker uten gluten, melk og raffinert sukkerIdag har jeg prøvd meg på en ny pepperkakeoppskrift. Jeg byttet ut sukker med xylitol og sirup med agavesirup. Pofiber byttet jeg ut med 1 ts xanthangum og litt mer mel. Margarinen byttet jeg ut med kokosolje. Hm! Da blir det bare krydderet og glutenfri melmiks igjen av originaloppskriften.
Som du ser under evalueringen, ble ikke denne oppskriften vellykket. Originaloppskriften er nok bedre, så hvis du vil prøve pepperkakedeigen, bruk margarin og pofiber eller 1 ss fiberhusk (red. Ja, originaloppskriften funket bra. Sendte den med poden på skolen for pepperkakebaking der. Deigen var noe helt annet, så kokosolje egner seg ikke til denne. Bruk Melange uten melk.)
Anyway, here it goes:

200 g melkefri margarin (eller kokosolje)
2 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
1 1/2 ts malt nellik
1 1/2 ts malt kardemomme
2 dl sukker,  sukrin, xylitol eller kokossukker
1 dl sirup, agavesirup eller yaconsirup
1 ts natron eller bakepulver
1/2 dl pofiber eller 1 ts xanthangum
7 dl glutenfritt mel, evt mer hvis du bruker xanthangum. Jeg brukte Schärs b-mix


Ha margarin eller kokosolje i bakebollen sammen med krydderet. 
Ha sukker etter eget valg i en kjele sammen med sirupen. Kok opp og hell over matfettet.
Rør dette sammen så matfettet smelter. Bland det meste av melmiksen, pofiber (eller xanthangum) og natron og ha dette over krydderblandingen. Deigen skal bli myk og smidig. Den blir ganske løs, men den blir hardere når deigen blir kald. Deigen skal slippe slikkepotten når du tester den ved å trykke den mot deigen og slippe opp igjen. Sett deigen i kjøleskapet over natten. 


IKKE sett deigen i kjøleskapet over natten. Den ble knallhard og smulete, så jeg måtte varme den i microen. Jeg vil tro at det holder med å la den avkjøle seg på kjøkkenbenken til den er kald nok til å kjevles.
Kjevle deigen ut på et melet bakebord. Trenger du å elte inn mer mel vil du se det nå.
Tips hvis deigen er vanskelig å jobbe med. Kjevle den ut mellom 2 bakepapir. Stikk ut kaker med pepperkakeformer og stek på bakepapirkledt brett midt i ovnen ved 200 grader i 6-7 minutter.
Avkjøl på rist.


(Jeg har laget deigen, men har ikke lagd pepperkaker enda. Poden skal ha med seg på skolen for å lage pepperkaker på tirsdag. MEN deigen smakte veldig godt. Ikke mye kokos i det hele tatt. Når jeg har lagd pepper kaker kommer en evaluering av deigen, men jeg må si det ser lovende ut )


Evaluering: Antiklimaks! Sorry folkens, dette ble ikke så bra. Jeg tror kokosoljen ikke var noe sjakktrekk her. kakene fløt utover,
Dette skal være en gris, en stjerne, en ugle og Mikke Mus
 og xanthangumen gjorde slik at kakene ikke ble sprø. (Det sier seg selv at gummi ikke blir sprøtt) så pepperkaker i vanlig forstand kan det ikke kalles. Noe annet , kanskje? Mulig at jeg overdoserte natronen også, det er nok grunnen til at de fløt utover.
Smaken? Jo, den var god. Men jeg vil nok bruke minst 1/2 gang mer krydder til denne oppskriften. 
Og bruke smør eller melkefri margarin og pofiber som originaloppskriften har. Melmiksen er bra, så jeg vet at feilen ligger ikke der.
Jeg må lage en ny porsjon pepperkakedeig siden poden skal ha det med seg for å bake pepperkaker på skolen. Heldigvis prøvde jeg ut deigen. Det hadde vært kjedelig å levere fra seg denne deigen til lærerne, da hadde de fått slitt, stakkars. :-)
Jeg lagde tilslutt en pølse av deigen og skar skiver av den som jeg la på bakebrettet og stekte, og da ble de slik:9 kommentarer:

 1. Spennede! Gleder meg til å høre resten :-)

  SvarSlett
 2. Kom tilfeldigvis over bloggen din. Kjempeinteressant og fin, kommer til å følge den! Har akkurat bakt pepperkaker med deig fra IKEA, men kommer ikke til å spise de selv. Så fulle av sukker... Skulle sett denne oppskriften litt tidligere ;)

  PS: Det er vanskelig å skrive kommentar, da reklamen dekker kommentarfeltet...

  SvarSlett
 3. Hva er Schärs b-mix? :) dette må jeg prøve! Men hvor får man tak i mixen?

  SvarSlett
 4. ELin: Gleder meg til å prøve :-)
  Solveig: Takk, skal flytte om på bloggen slik at det ikke er reklame på sidene
  Eva: Schärs B-mix er den miksen jeg best liker å bruke til alt bakverk. Jeg får best resultat med den. Den selges mest på Coop Mega, Smart Club og Ultra. Det er en gul pose.
  http://www.schaer.com/en/gluten-free-products/bread-mix-mix-b/

  SvarSlett
 5. For en fin blogg! Disse vil jeg prøve ut i morgen, hvordan ble de til slutt?

  SvarSlett
 6. Deigen i original oppskrift fungerte bra! Jeg brukte melange uten melk.
  Jeg skal legge ut en innlegg med oppskriften, ser det blir litt uoversiktlig.
  Lykke til :-)

  SvarSlett
 7. Prøvde ut oppskriften med margarin uten melk og med fiberhusk og glutenfritt mel, sukrin, agavesirup, natron og resten av ingrediensene. Hos meg smuldret hele deigen opp. Det er ganske nytt for meg å leve uten melk gluten og sukker, så når jeg kom over denne oppskriften tenkte jeg " endelig kan jeg også bake til jul. Har du noen ide om hva jeg kunne hatt mer eller mindre av? å har du lage en ny og bedre versjon?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Jeg har laget et par deiger de siste dagene, den ene med melasse og kokossukker som søtning den andre med mørk sirup og rårørsukker. De vil nok gi grei blodsukkerstigning, så hvis du vil ha uten sukker, er agavesirup et bedre valg i tillegg til sukrin.

   Slett
  2. For å få deigen til p henge bedre sammen, kan du evt bruke litt kokosmelk, det vil ikke gi kokosssmak til baksten :)
   Kommer til å legge ut oppskriftene hvis de funket bra :)

   Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)