Mmmm! Denne paien er god og proppet med antioksidanter fra blåbær og fiber og sunne fettsyrer fra mandelmelet og kokosmelet. Det er ikke mye søtning i denne paien, bortsett fra eplesausen (jeg brukte eplemos, men det er mindre sukker i det enn i annet syltetøy. Er du skikkelig flink, lager du eplesausen selv), honning (jeg brukte agavesirup, men yaconsirup kan også brukes) og kokossukkeret i paifyllet
Jeg brukte egenprodusert mandelmel siden jeg lager mandelmelk nesten hver dag. Spunky Coconut har mange flotte og fristende oppskrifter.Paibunn: (lag gjerne dobbel porsjon deig hvis du ikke har liten paiform. Du trenger ikke dobbel porsjon fyll)
3 ss malte linfrø eller chiafrø
0,5 dl applesauce eller eplemos
1 ss eplesidereddik
1 ss honning
8 dråper vaniljestevia
0.5 dl kokosolje eller druekjerneolje
2,5 dl mandelmel
1,25 dl kokosmel
1 ts natron
1 ts bakepulver
Ha linfrø, eplemos, eplesideredddik, honning og kokosolje i bakebollen. Bland dette sammen.
Ha så i mandelmel, kokosmel, natron og bakepulver mens kjøkkenmaskinen går. Bland til deigen samler seg til en ball, eller klapp den sammen hvis den ikke gjør det. La deigen evt hvile litt i kjøleskapet.
Kjevle deigen ut slik Spunky Coconut viser det på videosnutten, eller trykk deigen ut i en smurt og mandelmelstrødd form. Jeg brukte en pose på hånden for å få klemt deigen godt ut rundt i formen og opp langs kantene. Da slapp jeg å bli klissete på hendene.
Stekes ved 180 grader i 12-14 minutter.
I mellomtiden begynner du med fyllet:
5 kopper (litt over 10 dl) frosne blåbær
0,5 dl kokossukker
10 dråper vaniljestevia
2 ts agarpulver (fås i innvandrerbutikker eller på iHerb. Følg linken:-) )
2 ss arrowrot (fås i helsekostbutikker og på iHerb)
Ha blåbær, kokossukker og vaniljestevia i en kjele. Kok opp og la putre på svak varme i 10 minutter. Ikke rør for mye rundt i kjelen. Blåbærene skal være så hele som mulig. Pass bare på å ikke ha for sterk varme.
Etter 10 minutter helles blåbærene over i en sil og skal renne av seg.
Hell laken fra blåbærene over i kjelen igjen og kok på svak varme i 10 minutter til. Rør inn agarpulveret de siste kokeminuttene. Ta kjelen av varmen og visp inn arrowroten. Har du ikke arrowrot kan tapioka også brukes.
Tilsett blåbærene i sirupen. Fyll dette i paiskallet og stek paien videre i 7 minutter ved 180 grader.
Avkjøl og server romsteperert med feks kokosfløten du finner i denne oppskriften
Å, den så skikkelig god ut- og morsomt at du laget det nå, for jeg tenkte faktisk på det i går at jeg hadde lyst til å lage blåbærpai, men manglet en sunn oppskrift. Og vips her var den!:) Supert, takk skal du ha!:)
SvarSlettSå bra! :-)
SvarSlettÅhhh, denne så virkelig frisk og god ut. Digger bær i kaker/paier t :-D
SvarSlettJeg lager så mye mandelmelk, så det er fint at jeg finner oppskrifter som er så gode :-)
SvarSlettHei! Lurte litt på hva agar gjør? om det er mulig å erstatte det med noe annet? Den fristet veldig.. :-)
SvarSlettAgar er et gelédannende pulver utvinnet fra rødalger. Det er et alternativ til gelatin for vegetarianere. Kanskje du kan bruke gelatinpulver istedet?
SvarSlett