mandag 14. mai 2012

Et lite stykke Thailand.....

Fristende thai - 2009 - (9788278228838)
Jeg kom over denne kokeboken hos moren min,  og som i alle kokebøker, ble jeg sittende og bla i den for å se om det var oppskrifter der som lett kan gjøres om til melkefritt og glutenfritt.
Stor ble gleden da jeg fort fant ut at alle middagsoppskriftene var uten melk og gluten. Noen få hadde eggnudler som tilbehør, men det kan jo enkelt byttes ut med risnudler.
Dessertoppskriftene hadde ofte is som tilbehør, men det var også oppskrifter på sorbet, grillede bananer og bananer i kokosmelk.
Kokeboken koster 49 kr på Smart Club, men kan sikkert også kjøpes andre steder. (selges på akademika , adlibris(40 kr)og notabene)
JEG fant ihvertfall ut at vi vil til Thailand! Tenk å komme et sted der det meste kan spises uten at spesielle hensyn må tas.
Det finnes sikkert mange andre gode kokebøker med thailandske oppskrifter også.
Tenk litt thai neste gang du står fast i middagskabalen.

Jeg prøvde denne oppskriften:

Karrisvinekjøtt med paprika (Selv om jeg ikke hadde svinekjøtt. Jeg brukte grytekjøtt av storfe. Det ble bra det også)


2 ss vegetabilsk olje eller peanøttolje
1 grovhakket løk
2 hakkede hvitløksfedd
450 g svinekjøtt skåret i tykke skiver (jeg brukte som sagt storfekjøtt som jeg delte i tynnere skiver for at det skulle bli lettere mørt)
1 rød paprika uten frø og skåret i biter.
175 g sjampinjong delt i fire
2 ss thailandsk rød karripasta (fås i de fleste velassorterte matbutikker som Ultra og Meny. Det står der de har wok-krydderblandinger og sånt. Ellers er det garantert å få tak i på innvandrerbutikker. Jeg hadde bare den grønne typen, det gikk fint det også, men fargen ble jo ikke så fin som når man bruker rød.)
125 g stykke kremet kokos, hakket (De selger dette på Allergimat (billigst i Norge) og kanskje på helsekost. På iHerb selges dette som coconut butter)
3 dl varm svinebuljong (kjøttbuljong) eller grønnsaksbuljong
2 ss thailansk soyasaus (pass på at den er glutenfri. Jeg bruker mye Braggs Liquid Amino som jeg kjøper på iHerb. Den inneholder 16 aminosyrer, har ikke MSG som ofte brukes som smaksforsterker og som er omdiskutert pga at mange reagerer på det. Braggs kan brukes istedenfor soyasaus og Tamari)
4 hakkede tomater uten skinn og frø
en håndfull frisk koriander
kokte risnudler eller ris til servering


Varm oljen i en wok eller en stor stekepanne, og la løken og hvitløken surre 1-2 minutter til den er myk, men ikke brunet.
Tilsett kjøttet, gjerne i flere omganger og rørestek i 2-3 minutter til det er pent brunet. Tilsett paprika, sopp og karripasta. (karripastaen kan være sterk, så hvis du er vár for det sterke, bør du tilsette litt etter kitt og smake til du syns det er sterkt nok)
Løs opp kokosen i den varme buljongen og tilsett den i woken sammen med soyasausen. Kok opp og la retten trekke 4-5 minutter til væsken er blitt redusert og har tyknet.
(bruker du storfekjøtt kan retten trekke 20-30 minutter slik at kjøttet blir mørt, kanskje enda litt lenger. Jeg brukte grytekjøtt, så det måtte trekke ganske lenge. Tilsett isåfall litt vann underveis)
Tilsett deretter tomatene og korianderen og kok ytterligere 1-2 minutter.
Server straks med nykokte risnudler eller nykokt ris.2 kommentarer:

 1. hei :)

  god erstatning på ost er balsfjord.(Fåes kjøpt på ICA ihvertfall)

  eg toler ikke melk, hvete, og slit litt med sukker (får lett sopp i MAGEN :/ )

  SvarSlett
 2. Takk for tips :-)
  Balsfjord er ost laget på ren geitemelk fra Tine, vi har brukt den noen ganger. Tine har også Snøfrisk fast hvitost av geitemelk som også er god.
  Ikke alle kan bruke ost av geitemelk, men hos oss går det greit.
  Som oftest kjøper jeg en type fast hvit geitost på Smart Club. Den koster 189 kr/kg.

  SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)