onsdag 22. april 2015

Spinatsuppe - Supermat med masse næring


kilde
Spiser du spinat, får du armer som Skipper'n!
Neida, men spinat inneholder masse nyttig næring som folat, vitamin K, vitamin A i form av karotenoider, riboflavin, c-vitamin, kalsium, jern og en rekke antioksidanter og fytokjemikalier.

Klippet fra Bama:

Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Under den grønne fargen ligger det store mengder av de oransje karotenoider som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A ved behov. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Karotenoidene er sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler. De reduserer dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff. Vitamin C fungerer også som en antioksidant i kroppen. I tillegg er vitamin C nødvendig for å danne bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Vitamin K er derimot ikke en antioksidant, men en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg dersom vi får en blødning. B-vitaminet riboflavin spiller en viktig rolle i omsetningen av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater. Kalsium er nødvendig for et sterkt skjelett og for muskelsammentrekning. Jern er en del av hemoglobinet i de røde blodcellene og sørger for at oksygen kan fraktes fra lungene til alle kroppens celler. Spinat inneholder imidlertid noe oksalsyre som kan binde spinatens eget kalsium og jern slik at opptaket i tarmen begrenses.

Hvis du i tillegg lager spinatsuppen på skikkelig kraft, blir suppen rene supermaten.

3 ss smør eller kokosolje
1 middels stor løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 middels stor potet, skrelt og delt i biter (kan sløyfes)
5 dl kraft eller buljong (bruker du terning, pass på å lese på ingrediensene)
1 boks kokosmelk, eller 4 dl annen melk
450 g fersk spinat, vasket og evt grovt hakket
strimlet sitronskall
Litt muskat
Litt kremfløte/soyafløte/kokosfløte til pynt

Smelt smør/olje i en litt stor kjele. Tilsett løk og hvitløk og stek på middels varme til mykt og blankt. Ha i evt potet og stek videre 1 minutt. Hell i kraft og kok 8-10 min. Ha så i melken, kok opp og la det putre på svak varme. Tilsett halvparten av spinaten og sitronskall. Dekk med lokk og la småputre 15 minutter til spinaten er nesten oppløst. La avkjøle noen minutter hvis du skal ha suppen i blender. Varm suppe i blender kan være risikosport!
Skal du derimot stavmikse suppen, kan dette gjøres umiddelbart. Tilsett resten av spinaten og stavmiks/blend til jevn masse (dette fordi at hvis all spinaten tilsettes med én gang, blir suppen gusjegrønn, og det vil vi ikke, vel?)
Smak til med muskat, salt og pepper. Ha en dæsj fløte/rømme/kokosfløte/Soyafløte i som garnityr.
I tillegg smaker det godt med egg delt i to til hver porsjon. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.