mandag 13. april 2015

Sriracha, En Heit Saus, uten raffinert sukker :)

Sriracha uttales "Sii-rasjaa" og er en veldig populær saus rundt om i verden. Den ble oppfunnet av vietnameseren David Tran, da han innvandret etter at han til USA ikke fant noen hete sauser han likte, så han begynte isteden å lage sin egen. Sausen ble kalt opp etter byen Sriracha i Thailand. Han begynte først å selge sausen fra varebilen sin, men den ble snart så populær at han grunnla selskapet Huy Fong Foods. Idag omsettes årlig over 10 millioner flasker av denne jalapeñosausen. 
Srirachasausen har mange bruksområder. Den er sterk, litt syrlig og bittelitt søt på samme tid. Brukes til marinader, dipsauser, supper, drinker osv. Imidlertid er den originale Srisachasausen tilsatt ganske mye sukker (over 1/3), så jeg har funnet en oppskrift uten raffinert sukker. Denne er paleo, dvs de som følger steinalderdietten kan bruke denne. I tillegg er den glutenfri og  melkefri.750 g grovt hakket rød jalapeñopepper uten stilk og frø. Finner du ikke jalapeño, kan du bruke vanlig chili. Jo større de er, jo mildere smaker de.
(evt kan du bruke halvparten chili, og halvparten snackpaprika for mildere smak)
8 hvitløksfedd, finhakket.
0,75 dl eplesidereddik
3 ss tomatpuré
3 ss honning
2 ss fish sauce(fås i de fleste dagligvare eller innvandrerbutikker), Braggs Liquid Aminos eller Coconut Aminos
1/2 ts salt

Ha alle ingrediensene i en blender eller beholder til satvmikser og miks til en jevn masse. Ha massen over i en kjele, kok opp og la småkoke ca 10 minutter, smak til med evt mer honning, eddik eller aminos. Det skal være en fin balanse av smaker.
Avkjøl, hell over på glass og ha på lokk. Holder seg i 2 uker i kjøkeskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.