torsdag 24. februar 2011

Enzymtilskudd ved diettbrudd

Ved proteinintoleranse er det mangel på eller for lite av fordøyelsesenzymene som skal spalte proteinene i bl.a gluten og melk.
Vi bruker tilskudd av slike enzymer dersom barna skal i bursdag eller vi er på ferie der det er vanskelig å få mat som er gluten- melke- og sukkerfri. Det har gått fint hos oss. Guttene har kunnet spise "vanlig" mat uten å få reaksjoner.
De enzympreparatene vi har brukt er: Kirkman labs Enzymaid (den har vært litt vanskelig å få tak i)
Houston Enzymes Tri-enza (kjøpt på Natural Figure er billigere enn Enzym-aid) og sist kjøpte vi også fra shopping4net Celleenzym som også spalter sukker.
Enzymtilskuddene er ikke anbefalt å bruke istedenfor diett, men som en løsning av og til hvis det er vanskelig med diett. Les gjerne fra Norsk Proteinintoleranseforening sine sider om dette.

Litt om de forskjellige enzymene: (fra npif.no)

Går det ut på ett hvilke fordøyelsesenzymer jeg tar?
Nei. Til hvert enzym finnes bare ett substrat (det molekylet som enzymet virker på). De har gjerne navnet etter hva de gjør, med –ase til slutt. Laktase spalter laktose (melkesukker), lipase spalter lipider (fett) Her er en liten liste :

Amylaser (ptyalin)
-spalter stivelse ( amylose, glucaner) til kortere kjeder av glukose. Visstnok spaltes om lag 90% av stivelsen i tynntarmen. 10% går videre til mikrobemat i tykktarmen.

Sakkaridaser
-spalter andre karbohydrater (sakkarider)Disakkaridaser. Ved autisme er det kjent at mange barn har nedsatt produksjon av disse. Det medfører nedsatt opptak, økt lokal osmotisk effekt og "lekk" tarm, samt mer mat til gjærsopp og sukkerspisende bakterier.

Disakkaridaser
Laktase
-spalter laktose (melkesukker) i sine to enheter

Sukrase
-spalter hvitt sukker (sukrose, rørsukker, roesukker) i to enheter: glukose og fruktose

Proteaser
- spalter proteiner Her har vi mange forskjellige (trypsin, pepsin, chympotrypsin, elastase, DPP4), ut i fra at de spalter ved spesielle aminosyrer.Vi trenger dem alle for å få spaltet proteinene i tarmen til kortere biter (peptider).

Peptidaser
- spalter peptider til de enkelte aminosyrene ( PP4, bromelain, papain, ficin, actinidin, pyroglutranspeptidase, noen av disse er fra frukt)

Lipaser
-spalter fett slik at det lettere kan taes opp/ absoberes. 

Nesten alle biokjemiske reaksjoner i kroppen vår, i cellene eller i blodet, skjer ved hjelp av enzymer. Derved har kroppen en kontroll over det som skjer: det lages mer eller mindre enzymer ved behov. 

6 kommentarer:

 1. Reichelt (gjennom NPIF) sier at EnzymComplete fra Kirkman også er egnet, han har visst deltatt i utviklingen av både den og EnzymAid. Det fine er at EComplete finnes hos iHerb :) http://www.iherb.com/Kirkman-Labs-Enzym-Complete-DPP-IV-120-Capsules/38158?at=0

  SvarSlett
 2. Takk for info. har vært litt usikker på den. Skal bestille den neste gang fra iHerb. :-)

  SvarSlett
 3. har du prøvd probiozym som du kjøper hos neurozym?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Ja jeg har kjøpt noen flasker. Jeg syns det ble for dyrt, så jeg kjøper probiotika fra iHerb. Er ikke sikker på om innholdet i den jeg bruker er det samme som probiozym har.

   Slett
 4. OK takk :) går du på dette hele tiden eller er det ved behov?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi tar probiotika hver dag. Når sannsynligheten for lekk tarm/leaky gut syndrome er ganske stor, vil probiotika være med på å bygge opp tarmen igjen. Vi tar tilskudd av l-glutamin i tillegg for å styrke tarmen ytterligere.

   Slett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)