torsdag 31. mars 2011

"Oste"kake med jordbær og sitron

Nå har jeg laget "oste"kaker med cashewnøtter som ostemasse.
Jeg tok utgangspunkt i de to andre ostekakene jeg har postet her tidligere, og justert oppskriften etter hvert som de ble til.

Fantastisk god med jordbær i "oste"kremen. Neste gang blir det en stor ostekake :-)


Bunn:
2 kopper mandler bløtlagt over natten
1 kopp ferske dadler eller 1 kopp bløtlagt over natten
1 ts vaniljeessens
1/4 ts himalayasalt
4 ss kokosmel


Kjør mandler, dadler vaniljeessens, salt og kokosmel i blender til det er helt purert. Jeg brukte hakketilbehør til stavmikseren, men det tok tid før den ble nok purert, så en food processor eller blender er nok det beste.
Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt paiform. Trykk  deigen utover med en slikkepott som du dypper i vann innimellom. Det var ganske klissete greier. Jeg lagde mange små runde bunner på et stekebrett med bakepapir, for jeg var ikke sikker på hvor lett det var å løfte bunnen etter steking.
Stekes ved 170 grader med ovnsdøren på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Det  tar 1/2 time til 40 minutter til kakebunnen/e er tørre nok. Avkjøl i formen hvis du lager én kake. Legg over på rist hvis du lager porsjonskaker.

Fyll:


2 1/2 kopp rå cashewnøtter bløtlagt 1 time
Revet skall og saften av 1 sitron
1/2 kopp agavesirup
1/2 kopp kokoskrem (det som er i bunnen av kokosmelkboksen, eller er det i toppen? Den tykke kremen iallefall)
2 ts vaniljeessens
1/2 ts himalayasalt eller havsalt
3 ts kokosolje
5-6 store jordbær
2 ts xanthangum
2 ss kokosmel.


Hell av vannet på cashewnøttene og kjør dem i en blender. (her tok jeg fram Magi-mixen som har stått og støvet laaaaaangt inni skapet, og den er ypperlig til dette! )
Hell i agavesirup, sitronskall, sitronsaft, vaniljeessens, salt, jordbær og kokosolje. En ingrediens om gangen..
La det bli helt finpurert. Tilsett xanthangum og kokosmel mens maskinen fortsatt kjører. Da blir blandingen tykk som ostekakefyll. :-)
Fordel blandingen over bunnen/e og sett i kjøleskap.

Pynt:
Lag purè av 1/2 kurv jordbær og smak til med agavesirup. Del 1 kurv jordbær i skiver og dander det over kaken. Pensle med jordbærpuréen.( det ble mye puré med en halv kurv. Lag mindre porsjon eller bruk puréen som tilbehør til pannekaker eller vafler)
Del ostekaken med en kniv dyppet i varmt vann, eller la kaken stå en stund i fryseren før servering for lettere å kunne dele den opp.
Evt lag små porsjonsostekaker.

Bilde kommer når kakene er ferdig pyntet. ;-)
Ikke verst å se på, heller. Den smakte forfriskende og deilig.
Evaluering: Kaken var kjempegod. Mulig den kunne vært bittelittegrann mer syrlig. Neste gang vil jeg ha litt mer sitron i fyllet. Kanskje saft og revet skall av 2 sitroner istedet for 1. :-)

6 kommentarer:

 1. Spennende....!! Så gøy at det går ann å få det til! Gleder meg til å prøve noe lignende! :)

  SvarSlett
 2. Dette ser herlig ut! JEg lurer på om man kan bruke noe annet i stedet for xanthan gum? F.eks. fiberhusk?

  SvarSlett
 3. Helen: Ja, jeg blir så glad hver gang jeg får til noe som er bra. Var litt skeptisk til smaken på denne Ostekaken, men den ble jo veldig god. Tror den ble ekstra god fordi jeg tilsatte jordbær i fyllet. :-)
  Ida: Det går sikkert an å bruke noe annet, kanskje fiberhusk eller tapioka? I oppskriften jeg opprinnelig fulgte var det ikke xanthangum, men jeg syns det var ganske tynt, så da jeg tilsatte xanthangum og kokosmel tyknet det med én gang.Det går også an å droppe fortykningen, men da må kaken settes i fryseren for å stivne.

  SvarSlett
 4. Tusen takk for svar! :-)

  SvarSlett
 5. Så god den så ut!! Jeg har ingen erfaring med xanthangum, men har tenkt å teste det ut snart. Kjøper du det fra utlandet, eller får man kjøpt det i Norge?

  SvarSlett
 6. Kjøpte på helsekost i Norge første gangen. Betalte 150 kr for en liten boks! Sist bestilte jeg fra iHerb, der koster en litt større boks under 40 kr. Elsker iHerb, jeg ;-)

  SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.