fredag 7. oktober 2011

Sjokoladesoufflé uten melk, gluten og evt uten raffinert sukker. Servert med kaffezabaione.

Soufflé uten kumelk er ingen umulighet. Jeg syns det er gøy å finne eksperimentere meg fram til tradisjonelle oppskrifter laget uten melk, gluten og sukker.
Igår kjøpte jeg en kokebok om desserter og når jeg ser gjennom oppskrifter tenker jeg alltid på om de kan justeres til allergivennlig eller ikke.
Bakeglade datter ville idag prøve å lage sjokoladesouflé. Soufflé er faktisk ikke så vanskelig som man frykter. Denne ble iallefall vellykket. Hun lagde den uten zabaione ved siden av, men jeg tar med oppskrift på det allikevel siden den kan lages uten sukker. Det er ikke melk eller gluten i den.
Siden jeg ikke har kamera tilgjengelig der jeg er blir det et googlet bilde til dette innlegget:
SouZou Creations Miniature Food Ring Souffle
Fant dette passende bilde fra 50 picks daily. En souffléring :-)
Til 4-6 personer trenger du:
55 g palmesukker, sukrin eller xylitol
3 ss maisenna
2 1/2 dl melkefri melk. Her ble det brukt halvparten mandelmelk og halvparten kokosmelk,
115 g mørk sjokolade brukket i biter, minst 70 % eller se etter sukkerfrie varianter. iHerb har mørk sjokolade søtet med rårørsukker.
4 egg, skilt


Zabaione
2 egg
3 eggeplommer
85 g sukrin eller xylitol
4 ts pulverkaffe
2 ss konjakk


Forvarm ovnen til 190 grader.
Smør en 1-liters form med rette vegger med smør, eller bruk 4 store eller 6 små porsjonsformer.
Ha maisenna i en bolle, tilsett litt av melken og rør til det er jevnt. Hell resten av melken i en kjele og tilsett sjokoladen. Varm forsiktig ti sjokoladen har smeltet. Hell sjokoladeblandingen i maisennaen mens du hele tiden rører. Hell alt tilbake i kjelen og kok opp under omrøring. La det småkoke i 1 minutt. Ta kjelen av varmen. Rør inn 1 eggeplomme om gangen. Dekk til og avkjøl.
Ha eggehviter i en stor, ren og fettfri bolle. Pisk dem halvstive. Pisk gradvis inn sukrin/xylitol til det blir stivt, men ikke tørt. Rør litt av marengsen inn i sjokoladeblandingen og vend deretter forsiktig inn resten. Fordel blandingen i den smurte formen og stek i 40 minutter, eller til souflléen har hevet seg godt og disser når du tar på den.
Lag kaffezabaionen rett før souffléen er ferdig: Ha alle ingrediensene i en kjele. Sett kjelen over svært svak varme under konstant omrøring til blandingen er lett og tykk. 
Server straks souffléen med zabaionen ved siden av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)